“Açlık grevini ve ölüm orucunu sonlandırıyoruz”

Açlık grevi ve ölüm orucundaki tutsaklar eylemlerini sonlandırdıklarını açıkladı. Açlık grevi 200. gününde olan Leyla Güven de eylemini noktaladığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Mayıs 2019
  • 10:58

Abdullah Öcalan’ın, avukatları tarafından paylaşılan “Açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerini sonlandırın” çağrısının ardından tutsaklar eylemlerini sonlandırdı.

ANF’nin haberine göre, PKK ve PAJK’lı tutsaklar adına açıklama yapan Deniz Kaya “süresiz dönüşümsüz açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerimizi sonlandırıyoruz” dedi.

Tutsaklar adına yapılan açıklamada, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı direnişin bugüne kadarki süreci hatırlatılarak Kürt halkının iradesi ve tutsak annelerinin mücadelesinin yarattığı kazanıma dikkat çekildi. “Tümüyle olmasa da tecritin kırıldığı” belirtilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Önder Apo’yla görüşme ve 7 maddelik demokratik müzakere ve onurlu barış çağrısı bizler açısından heyecan verici olmuştur. Önder Apo 2 Mayıs görüşmesinde eylemlerin ölüm noktasına getirilmemesi gerektiğini belirtmiştir. Ancak bu görüşme bir defalık olduğundan bizim açımızdan tecritin kalktığı anlamına gelmemiştir. Bu açıdan bizler PKK ve PAJK'lı tutsaklar olarak önderliğimizin üzerindeki ağırlaştırılmış tecritin kaldırılması, avukat ve ailelere uygulanan görüşme yasağının tümden kaldırılması gerektiğini belirtmiş ve bu çerçevede eylemlerimizi sürdürme kararına varmıştık. Bu kararımızdan sonra adalet bakanı İmralı’daki avukat yasağının ortadan kalktığını açıkladı. Buna karşı ailelerimiz, avukatlarımız, insan hakları örgütleri, barolar ve tüm demokrasi güçleri hukuki olmayan bu yasağın fiili olarak tümden kalktığının da ortaya konulması konusunda çağrılarını yenilediler.

“Bu ortamda Önder Apo avukatlarıyla yeniden görüştürülmüştür. Adalet bakanının yasağın kalktığını söylemesinden sonra bu görüşmenin yaptırılması önemlidir. Önder Apo bu görüşmede bizler ve tüm tecriti kırma eylemcilerine çağrı yapmış ve eylemlerin bırakılmasını istemiştir. Tecritin haksız, gayri meşru ve hukuk dışı olduğunun yaygın kabul gördüğü bu ortamda Önder Apo’nun eylemlerin sonlandırılmasını istemesi anlamlı ve bizler için yerine getirilmesi gereken bir sorumluluk olmaktadır.

“Bu nedenle Önder Apo’nun çağrısı doğrultusunda bizler PKK ve PAJK’lı tutsaklar olarak süresiz dönüşümsüz açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerimizi sonlandırıyoruz.”

Bundan sonra da tecrite sessiz kalmayacağız”

Açıklamanın devamında, başta anneler olmak üzere direnişin destekçilerine teşekkürlerini sunan tutsaklar, Öcalan ile görüşmeler olduğunu, bundan sonrasında demokrasi güçlerine, insan hakları ve hukuk örgütlerine düşen sorumluluğa işaret ederek “Avukatların ve ailelerin sürekli görüşme yapmasını takip etmelidirler. Bu konuda yeni yasaklar ortaya çıktığında bu uygulamaların hukuksuz olduğunu ve yasakların olamayacağını, bizzat adalet bakanının belirttiğini vurgulayıp bu uygulamalara karşı mücadele etmelidirler” ifadelerini kullandı.

“Bundan sonra uygulanacak tecrite karşı Türkiye halkları ve demokrasi güçleri Kürt halkıyla birlikte mücadele vermeli” vurgusu yapan tutsaklar, dün olduğu gibi, bundan sonra da tecrite sessiz kalmayacaklarının altını çizdi. Açıklama, Öcalan’ın mesajında tutsaklara yaptığı çağrıların yerine getirileceği ifade edilerek noktalandı.

Leyla Güven: Mücadelemiz her alanda sürecek

Abdullah Öcalan’ın mesajıyla ilgili avukatlarının açıklamasını tutsak anneleriyle birlikte takip eden Leyla Güven de 200. günündeki açlık grevini sonlandırdığını açıkladı. Leyla Güven’in açıklaması, HDP Diyarbakır il binasında 85 gündür açlık grevinde olan HDP’li vekiller tarafından düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Açıklamasında direnişlerinin amacına ulaştığını belirten Güven, “Bugünden itibaren başlatmış olduğum açlık grevi eylemimi sonlandırıyorum. Ancak tecrite karşı direnişimiz ve toplumsal barış için mücadelemiz her alanda sürecektir. Bu mücadelenin varması gereken yer onurlu bir barıştır” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, Güney Kürdistan’ın Hewler (Erbil) ve Süleymaniye kentleriyle, Fransa’nın Strazburg kentinde tecrite karşı açlık grevinde olan direnişçiler de yaptıkları açıklamalarla mücadelelerinin kazanımını vurgulayarak eylemlerini sonlandırdıklarını duyurdu.