İş cinayetinde hayatını kaybeden taşeron sağlık işçisi Zafer Açıkgözoğlu Ankara’da anıldı.
Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi tarafından yapılan eylemde açıklama okundu.
Ortak basın açıklamasını okuyan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Özden Çırpar Açıkgözoğlu’nun ölüm süreciyle ilgili hatırlatmalar yaparak, taşeron işçilerin karşı karşıya kaldığı zorlu koşulların altını çizdi.
Açıklamada İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2023 yılında en az 1932 işçinin, 2024 yılının ilk altı ayında en az 878 işçinin, sağlık ve sosyal hizmetler işkolunda geçen yıldan bu yana en az 70 sağlık emekçisinin iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybettiği söylendi.
Açıklamada Eurostat’a göre en fazla iş cinayetinin yaşandığı ülkenin Türkiye olduğu, yaklaşık 280 kaza başına 1 iş cinayeti meydana geldiğinin altını çizildi. Açıklama şöyle devam etti:
“Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tahminlerine göre, dünyada her yıl 1 milyon 200 bin kişi meslek hastalığına yakalanırken, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre bu rakam yılda 11 milyon kişidir. Küresel çapta, meslek hastalıklarına bağlı ölümler, iş cinayetlerine bağlı ölümlerin yaklaşık 5 ila 6 katı düzeyindedir. ILO ve DSÖ’nün 2021 yılında yayınladıkları başka bir araştırmaya göre; uzun çalışma saatleri, iskemik kalp hastalığı ve inme nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti sayısı 745 bindir. Türkiye’ye ilişkin meslek hastalığına dair resmi ve güncel veriyi ise ne yazık ki bilmiyoruz. Tahminlere göre, ortalama çalışma sürelerinin uzunluğu, güvencesiz ve esnek çalışmanın yaygınlığı göz önüne alındığında, beklenen yıllık meslek hastalığı sayısının 300 binin üzerinde olduğu söylenebilir. Çalışmaya bağlı hastalıklar kader değildir! Çalışma yaşamı, aşırı üretim baskısı ve kar-zarar hesaplarına göre değil, işçi sağlığını ve güvenliğini merkeze alan bir yaklaşımla düzenlendiği takdirde, yaşanan sorunların pek çoğu önlenebilir.”
Açıklama Zafer Açıkgözoğlu’nun hayattayken kaleme aldığı son mektubu ile bitirilirken şunlar aktarıldı:
“Biliyorum arkadan iki gün ağlayıp üçüncü gün unutacaksınız. Hayatınıza hiçbir şey olmamış gibi devam edeceksiniz. Benden önce her sene iş kazasından ölen 1500 kişi gibi, SOMA’da ölen 301 işçi gibi… Şimdi diyorum ki iş ekmek buldum diye sevinirken; gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması, gerekli eğitimin verilmemesi ve alt yapı eksikliklerin ötürü canımdan oldum. Artık hiçbir işçi bu sıkıntıları yaşamasın… Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere, tüm sorumluların yasalarca cezalarının verilmesi en büyük dileğimdir. Ceza alsınlar ki kimse tekrar bu hataları yapmasın.”