ABF: Maraş Katliamı’nı unutturmayacağız!

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bileşenleri İzmir’de gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla Maraş Katliamı’nı lanetledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Aralık 2016
  • 15:37

19-26 Aralık 1978 tarihlerinde yaşanan Maraş Katliamı İzmir’de lanetlendi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bileşenleri tarafından bugün eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylemde, “38 yıl önce 19-26 Aralık 1978 tarihlerinde Maraş sokaklarında insanlık katledildi. Maraş’ı unutmayacak, unutturmayacağız” denildi.

“Katliamlar devlet eliyle gerçekleşiyor”

“Maraş katliamını unutturmayacağız” pankartı açılan eylemde ABF adına ortak metni Mustafa Arslan okudu. 38 yıl önce gerçekleşen katliamın acısının hala taze olduğunu söyleyen Arslan, Alevilere yönelik katliamların ve saldırıların devam ettiğini belirtti. Arslan, Maraş katliamının gerçekleşme nedenini ve o gün yaşananları hatırlatarak şunları dile getirdi: “Bundan 38 yıl önce, Maraş’ta Yüzlerce insanımızı katledenler, hala yargılanmamış, sorumlulardan hesap sorulmamıştır. Katliamla ilgili olarak 804 kişi hakkında dava açılmış ancak çeşitli indirimlerle, beraatlarla, katiller serbest bırakılmış ve kanlı Maraş dosyası sessizce kapatılmıştır. Yani katliam meşru görülmüştür. Aradan geçen 38 yıl içinde katliamın gerçek suçluları ve onların arkasındaki karanlık güçler ortaya çıkarılmadığı gibi katliama karışan birçok kişi, milletvekili ve iş adamı yapılarak adeta ödüllendirilmiştir.”

İktidar sahiplerinin ülkede, aydınlanmadan, ilerici değerlerden ve laiklikten yana tüm kesimleri sindirmek ve susturmak için, her geçen gün daha fazla kan dökmekten çekinmediğinin altını çizen Arslan, IŞİD’in gerçekleştirdiği katliam ve vahşetlerden bahsederek, yaşananların devletin desteğiyle olduğunu ifade etti.

“Zeynel Odabaş serbest bırakılsın”

Arslan, 13 Aralık sabahı evinden gözaltına alınan ABF örgütlenme sekreteri ve Alevi Kültür Dernekleri Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Kurum Başkanı Zeynel Odabaş’ın hukuksuz bir şekilde halen gözaltında tutulduğunu hatırlatarak, Odabaş’ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Arslan son olarak şunları aktardı: “Tüm bu gelişmeler ve tarihimizin bize öğrettiklerinden yola çıkarak biz aleviler olarak bu kanlı sömürünün karşısında duracağımızı, tek bir canımızı daha bu kanlı çetelere ve iktidara kurban vermeyeceğimizi bir kez daha buradan haykırıyoruz. Bugünün yezidi iktidardadır, bize düşen İmam Hüseyin olmaktır. Hınzır paşaların karşısında, pir sultan olmaktır. Sözlerimizin bir adım gerisinde durmak bize yakışmaz, haklıyız kazanacağız. Maraş’ı unutmayacak, unutturmayacağız.”

Eyleme, Demokratik Alevi Derneği ve Zübeyde Hanım Alevi Derneği de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir