78'liler Girişimi'nden IŞİD eylemi

IŞİD'in katliamlarını protesto etmek için bir eylemde Taksim'de 78'liler Girişimi öncülüğünde gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ağustos 2014
  • 13:58

78'liler Girişimi, IŞİD'in katliamlarını protesto etmek için İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Ardından Rojava'ya dönük ambargonun kaldırılması talebini içeren bir mektup, 10 ülkenin başkonsolosluklarına, 12 ulusal ve uluslararası parlamentolara ve kurumlara postalandı.

Galatasaray Postanesi önünde bir araya gelen 78'liler Girişimi, EHP, DBP, HDP, ADAM-DER, Karşı Sanat Çalışmaları, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi üyeleri Şengalliler'in göç yolundaki ve IŞİD'in infaz fotolarını taşıyarak, “Ya barbarlık, ya insanlık!” pankartı açtılar. Bileşenler adına basın açıklamasını Yunus Bircan okudu.

Açıklamada IŞİD'in, petro-dolar ve mezhep odaklı siyaset yaptığına işaret edilerek, Irak'ta Sünni iktidarı yeniden inşa etmek isteyen Arap ülkeleri ve bölgesel hegemonya peşinde olan Türkiye gibi ülkelerin desteğiyle kurulduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında IŞİD'in Ortadoğu'da yarattığı zulüm için şu ifadelere yer verildi: “Türkiye'den, ABD'den, İngiltere'den, Fransa'dan, Belçika'dan, Arap ülkelerinden, Afganistan'dan, Kafkaslardan cihadistlerin toplandığı IŞİD, Rojava kantonlarına kanlı saldırılar gerçekleştirdikten sonra Musul, Telafer, Şengal, Maxmur, Bağdede (Karakoş) gibi kent ve ilçelere saldırdı. Sünni Arap aşiretlerin desteğiyle IŞİD, Kürtleri, Hristiyanları, Süryanileri, Ezidileri, Şii Türkmenleri tehcir ve soykırım kıskacına aldı. Kısacası sistematik olarak savaş / insanlık suçu işleyen mezhepsel devlet hedefli kanlı bir terörizmle karşı karşıyayız.”

IŞİD'in, din ve mezhep odaklı bir dünya tahayyülünü gerçekleştirmek istediği, bunun için sadece Hristiyanları, Ezidileri, Şiileri, Kürtleri değil, kendisi gibi olmayan Sünnileri de hedef aldığı belirtildi. İnsanlığın tehdit altında olduğu belirtilen açıklamada, IŞİD ve yardım edenlerden hesap sorulması için mekanizmaların işletilmesi gerektiği belirtildi. Rojava'ya dönük ambargonun kaldırılması talebiyle açıklama sonlandırıldı. Ardından postaneye geçilerek mektuplar gönderildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul