518. F oturması: “Dicle Bozan serbest bırakılsın!”

İstanbul İnsan Hakları Derneği’nde yapılan 518. F oturmasında “Hasta mahpus Dicle Bozan serbest bırakılsın!” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Şubat 2022
  • 17:30

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından İHD’de yapılan basın toplantısında hasta tutsak Dicle Bozan’ın serbest bırakılması istendi. 

Komisyon adına basın açıklamasını okuyan Gülseren Yoleri Kayseri Bünyan T Tipi Hapishanesi'nde tutulmakta olan hasta tutsak Dicle Bozan'ın sağlık durumunu aktardı.

Yoleri, 2017’de ağır yaralı olarak yakalanıp tutuklanan ve tedavisi tamamlanmadan hapishaneye götürülen Bozan’ın yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

Sık sık yaşadığı epilepsi krizleri nedeniyle tek başına tutulmaması gereken Bozan, Elazığ’daki tedavi imkanlarının yetersizliği nedeniyle 2018 yılında İzmir Menemen R tipi Hapishanesi’ne gönderilmiştir. Tek başına kalamayacak durumda olmasına rağmen burada tek kişilik hücrede tutulmuş ve gerekli tıbbi bakım sağlanmamıştır. Acilen yapılması gereken ameliyatı 9 ay boyunca geciktirilen Bozan ve aynı hapishanede tutulan iki diğer hasta mahpus, tedavi ve tıbbi bakım talebi ile açlık grevi yapmak zorunda kalmış ve ameliyat sonrası kendilerine bakım sağlayabilecek arkadaşlarının olduğu İzmir Şakran Hapishanesine sevk talebinde bulunmuşlardır. Talepleri kabul edilmeyen Dicle Bozan, ameliyat edilmeksizin 28 Mart 2018 tarihinde Elazığ T Tipi Kadın Hapishanesine geri gönderilmiştir. Sağlığa erişim hakkının tamamen ortadan kalktığını ifade eden Bozan’ın avukatına verdiği bilgiye göre; hasta nakline uygun olmamasına rağmen, ring aracı ile 5 kez Elazığ devlet hastanesine götürülmüş, ancak hiç bir doktora çıkarılmadan geri getirilmiştir.”

Cumhuriyet Savcılığı’na ve İnfaz Hakimliğine yapılan başvuruların sonuçsuz kaldığını belirten Yoleri Dicle’nin avukatının anlattıklarını şu şekilde aktardı:

“Dicle’ye yapılan muamele tamamen işkencedir. Tedavisi engellendiği gibi tahliyesi yönünde gösterilen raporları da dikkate alınmıyor. Tedavi adı altında işkence ediliyor. Bunu kabul etmiyoruz, bir an önce serbest bırakılması ve tedavisinin dışarıda yapılmasını istiyoruz.”