341. F Oturması : 70 yaşındaki Nesip Aslankılıç serbest bırakılsın!

Polis ablukası altında yapılan 341. F Oturması eyleminde 70 yaşındaki ağır hasta tutsak Nesip Aslankılıç'ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ekim 2018
  • 12:36

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 341.'sini gerçekleştirdiği F Oturması eyleminde hasta tutsak Nesip Aslankılıç'ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30'da sivil polis ve çevik kuvvet ablukasındaki dernek önünde yapılan eylemde Hatice Onaran tarafından basın açıklaması okundu. Hapishanelerde kötü muamele ve işkence gören hasta tutsakların durumunun giderek ağırlaştığı belirtilen açıklamada, MHP’nin gündeme getirdiği “af teklifi”ne ilişkin şunlar söylendi: “En temel hak olan yaşam hakkının korunması devletin asli görevi olması gerekirken, devlet bunun yerine yeni bir “Rahşan affı” faciası olabilecek bir tasarı ile uğraşıyor. Bu tasarının yasalaşmasıyla birlikte kamuoyunda, hapishanelerin boşaltılacağı ve yerlerine muhalif kesimlerin konulacağı endişesi hakimdir. Çıkarılması düşünülen bu af ile yapılması planlanan yeni hapishanelerle hak savunucularına yasaklanan meydanlarla, tutuklama ve gözaltı furyasıyla birlikte, kaldırıldığı söylenen OHAL tüm kurumlarıyla devam ederek gündelik yaşantımızın her alanını etkilemektedir.”

“Muayene etmeden rapor verildi”

Hapishanelerde kelepçeli muayene, sürgün sevk, tek tip elbise, ayakta sayım, tecrit, tel kafes, kaba dayak gibi işkencelerin sürüp gittiği ifade edilen açıklamada, 2014 yılında tutuklanan ağır hasta tutsak Nesip Aslankılıç’ın durumu şöyle anlatıldı: “70 yaşındaki mahpus, 2 ay önce tutulduğu Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nden, Ağrı/Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sevk edildi. Nesip Aslankılıç , 2008 yılında açık kalp ameliyatı oldu ve ardından 3 kez kalp krizi geçirdi. Kalbi ağır hasar alan Nesip Aslankılıç için doktorlar tam teşekküllü bir hastanede yatılı olarak tedavi görmesi gerektiğini belirtiyorlar. Ağrı’daki tam teşekküllü bir hastaneden % 65 engelli raporu alan Nesip Aslankılıç, ATK’ya başvursa da muayene bile edilmemiş ve hakkında hapishanede kalabilir raporu düzenlenmiştir. Aynı zamanda prostat ve tansiyon hastası olan Nesip Aslankılıç, geceleri çok sık tuvalete için kalkmaktadır. Son 5 aydır ise kulak çınlaması nedeniyle geceleri uyuyamıyor. Hapishane idaresinden talep etmesine rağmen hastalıklarına dair raporlar kendisine verilmemektedir.”

Açıklamada, Nesip Aslankılıç’ın tam teşekküllü hastane koşullarına erişebilmesi için serbest bırakılması ile hapishanelerin ulusal ve uluslararası bağımsız kitle örgütlerinin denetimine açılarak keyfi uygulamalara son verilmesi istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul