303. F Oturması: Mevlüde Başdaş serbest bırakılsın!

303. F Oturması’nda hasta tutsak Mevlüde Başdaş’ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ocak 2018
  • 13:08

F Oturması eyleminin 303. haftasında, hasta tutsak Mevlüde Başdaş’ın durumuna dikkat çekildi.

Saat 13.30'da Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirilen eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Mevlüde Başdaş serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!” sloganlarıyla başladı.

“Hastaneye ring aracıyla sevkler ölümlere yol açıyor”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu adına Nazife Durmaz tarafından okunan basın açıklaması, tutsakların tedavi haklarının büyük ölçüde ellerinden alındığına dikkat çekilerek başladı. Hastane sevklerinin kalp krizi gibi durumlarda bile ambulans yerine ring aracıyla yapılması nedeniyle ölüm vakalarının çoğaldığı ifade edilen açıklamada, kelepçeli muayene dayatması nedeniyle de tedavilerinin engellendiği hatırlatıldı. Ağır hasta ya da yaralı durumda tutuklanan tutsakların reçeteli ilaçların dahi verilmediği belirtilen açıklamada, tek tip elbise uygulamasının da hasta tutsaklar için ölüm anlamına geldiği ifade edildi.

“Hapishane idaresi Başdaş’ı ölüme terk ediyor”

Açıklamanın devamında İzmir’deki Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan 60 yaşındaki ve yüzde 86 engelli Mevlüde Başdaş’ın durumu anlatıldı. Başdaş’ın Türkçe ve okuma-yazma bilmediği belirtilen açıklamada, koğuş arkadaşı Sibel Mustafaoğlu’nun konuyla ilgili Cumhuriyet gazetesine gönderdiği mektubuna da “kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşürdüğü, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgiler içerdiği” gerekçesiyle el konduğu ifade edildi. Söz konusu mektupta; Başdaş’ın kalp, şeker, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıklarının yazıldığı, iki kalp anjiyosu geçirdiği, böbrek nakli olduğu, yüzde 86 engelli raporuna karşın hâlâ tutuklu olduğunun anlatıldığı ifade edildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Bağok kırsalında yapılan “canlı kalkan” eylemine katıldığı gerekçesiyle 4 yıl 2 ay ceza alan ve cezası Yargıtay tarafından onanan Başdaş’ın hapishane idaresi tarafından ölüme terk edildiği aktarıldı. Günde 4 kez insülin kullanmak zorunda olan Başdaş’ın durumunun Karşıyaka İnfaz Hakimliği’ne aktarıldığı, bir gözünün kör olduğu ve diğerini de kaybetme riski taşıdığı belirtilen açıklamada, neredeyse yataktan kalkamayacak durumda olduğunun idare tarafından da bilinmesine karşın hapishanede ölüm riski bulunduğuna dikkat çekildi.

Açıklama Başdaş başta olmak üzere tüm hasta tutukluların tedavilerinin yapılması ve serbest bırakılmaları istenerek sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul