3. havalimanı: Gösteriş ve felaket tehlikesi

Gösteriş konusu yapılan 3. havalimanının açılışı yarın gerçekleştirilecek. Onlarca işçiye mezar olan havalimanı, erken açılışla birlikte yeni birçok tehlikeye gebe.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ekim 2018
  • 14:38

AKP iktidarının böbürlenme konusu yaptığı “mega projeler” hiçbir yakıcı ihtiyacın ürünü olmadığı gibi rant, doğa talanı sonucunu getiriyor, yanı sıra insan yaşamını da tehlikeye atıyor.

3. havalimanı da yaratacağı çevre tahribatı ve iş cinayetleriyle gündemde. 29 Ekim’de şaşaalı bir açılışla faaliyete geçmesi öngörülen havalimanı, gösteriş uğruna birçok tehlikeyi içinde barındırıyor. İnşaat henüz başlamamışken birçok usulsüzlük ve tehlike teşkil eden durum gündeme gelmişti. İnşaatın 29 Ekim’e yetişmesi adına işçilere sarf edilen “ölseniz de havalimanı bitecek” sözleri de gösteriş telaşıyla işçilere yapılan baskıyı ortaya sermişti. Bu baskılarla birlikte halihazırda önemli bir bölümü tamamlanmayan inşaat yeni tehditler oluşturuyor.

Yine yandaşlar yine rant

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) Aralık 2014 tarihli raporunda yaklaşık 7.65 kilometrekarelik alanın yüzde 80’inin orman olduğu ve havalimanı yapımı için uygun olmadığı belirtilmişti. Meteoroloji Mühendisleri Odası, hava koşullarının havalimanı için uygun olmadığını belirtmiş, kuşların göç yollarının üzerinde olmasının da uçuş güvenliğini tehdit ettiği söylenmişti. İnşaat ihalesinin ardından havalimanının deniz seviyesinden yüksekliğinin 105 metreden 75 metreye düşürülmesiyle İGA şirketinin yaklaşık 2 milyar avro haksız kazanç elde ettiği ifade edilmişti.

Cengiz-Kolin-Limak-MAPA-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun inşaatının yanı sıra 25 yıl işletmesini üstlendiği 3. havalimanı için şu ana kadar yaklaşık 7.5 milyar avro yatırım harcaması yapıldı.

Teknik bilgisi olan bu havalimanından korkar”

3. havalimanının gerçek bir ihtiyaç olmamasının yanında barındırdığı tehlikelere havayolu çalışanları da işaret ediyor. Açık Radyo’da yapılan Ekonomi&Ekoloji programına katılan kaptan pilot Bahadır Altan konuyla ilgili şunları söylemişti: “Teknik olarak 3. havalimanı ile Atatürk Havalimanı aynı anda hizmet verebilecek durumda değil, çünkü hava trafiği açısından birbirlerine çok yakın mesafedeler. Şu kadar kapasite artacak deniyor, o kapasite artışıyla orantılı olarak DHMİ personel alıp eğitmiş mi? Hayır. Hava trafik kontrolör sayısı ile ölçülür hava trafik sayısı. Bir kontrolör başına düşen hava trafiği Avrupa'da beş, bizde 25. Beş kat daha fazla. Biraz teknik bilgisi olan 3. havalimanından korkar, ben korkuyorum.”

Havalimanı yeni felaketlere gebe”

3. havalimanındaki kölelik koşullarına karşı işçilerin başlattığı eylemin ardından üye ve yöneticileri tutuklanan İnşaat-İş sendikası da ‘Uyarıyoruz!’ başlıklı bir açıklama yayınladı. “3. havalimanı projesi yeni kaza ve felaketlere gebedir” denilen açıklamada “İnşaatın 3’te 2’si tamamlanmadığı halde sırf gösteriş uğruna 29 Ekim’de göstermelik bir show yapılacak. Asıl açılış için verilen tarih ise 1 Ocak 2019. Ancak o şantiyedeki inşaatın o tarihe kadar da bitmesi mümkün değil. Çünkü şu Ekim ayı itibariyle 18 pistten sadece ikisi tamamlanmış durumda” denildi.

İnşaatı bile tam bitmemiş olan havalimanını 1 Ocak 2019’da açmakta inat edilecek olursa dökülecek işçi kanlarına yenilerinin eklenmesinin yanı sıra havacılık kazalarına da davetiye çıkarılacağı ifade edilen açıklamada, havalimanının Karadeniz rüzgarlarına açık ve çevresinde çok sayıda rüzgar enerjisi direği bulunduğu vurgulandı.