22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı

Dersim’de bugün (25 Temmuz) 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı. Kent merkezinde açılış etkinliği olarak düzenlen basın açıklamasıyla festival başladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Temmuz 2024
  • 20:30

Dersim’de bugün (25 Temmuz) 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı. Kent merkezinde açılış etkinliği olarak düzenlen basın açıklamasıyla festival başladı.

Eylemde konuşan Dersim Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak şunları söyledi:

"'Kürtleri, Alevileri bu coğrafyada yok sayacağız' dediler. Meclis-i Mebusan'da bulunan Dersim milletvekilleri şunu ifade etti: 'Hani bu ülke hepimizin ülkesiydi. Ermenistanlıların, Kurdistanlıların ülkesiydi?' O tarihte dilimize kültürümüze, tarihimize kayyım atandı. 101 yıldır kültürümüz, dilimiz, Dersim'imiz için mücadele ediyoruz. 1938'de mücadele eden atalarımız soykırıma uğradılar. Bu festivalin doğuşunun temeli bizi, kimliğimizi yok sayan anlayışa karşıdır. Yüreği Dêrsim için çarpan tüm canlarımız bir karar verdi. 'Tarihimi, kültürümü yok sayamazsın, doğama sahip çıkacağım, inancıma sahip çıkacağım' dediler. O günden bu güne 22'nci festivalimizi gerçekleştiriyoruz."

Ardından DAD Eş Genel Başkanı Zeynel Kete, DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu konuştu. Konuşmalardan sonra Sanat Sokağı'nda Behzat Firik Çocuk Korosu bir etkinlik düzenledi.

Festival öncesi Valilik yasağı

Tunceli Valiliği, Munzur Festivali öncesi kentte gerçekleştirilecek etkinlikleri 25 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere 5 gün süreyle "izne bağlandığını" duyurdu.

Dersim'de bugün başlayan 22. Munzur Festivali öncesi valilikten yasak kararı geldi. Tunceli Valiliği, festival öncesi kentte 5 gün süreyle açık alanlarda toplanma, yürüyüş ve basın açıklaması gibi eylemlerin izne bağlandığını duyurdu.

Grup İsyan Ateşi ve Grup Yorum yasağı

Tunceli Emniyet Müdürlüğü ise Grup İsyan Ateşi ve Grup Yorum’un yasaklandığını tertip komitesine bildirdi. Grup İsyan Ateşi ve Grup Yorum programlarda yer almamasına rağmen polis kendi “yasak”larını ilan etti. Tertip komitesine Grup İsyan Ateşi ve Grup Yorum’un yasaklandığını söyleyen polis, müzik gruplarının hiçbir şekilde sahneye çıkarılmayacağını bildirdi.

***

Festival etkinlikleri kapsamında saat 16’da sanat sokağında bir panel düzenlendi. “Dersim’den Horasan’a, Horasan’dan Dersim’e” konulu panele Yalçın Çakmak ve Selim Temo konuşmacı olarak katıldı.

Saat 19.00’da “İrademe dokunma” yürüyüşü yapıldı. Ardından saat 19.30’da Mameki parkında bir konser gerçekleştirildi. Konserin açılışını yaptıkları konuşmalarla Dersim Belediye Eşbaşkanları Birsen Orhan ile Cevdet Konak gerçekleştirdi. “Hoş geldiniz İbrahim Kaypakkaya’nın yoldaşları, hoş geldiniz Deniz Gezmiş’in yoldaşları, hoş geldiniz Mahir Çayan’ın yoldaşları” sözleriyle konuşmasına başlayan Cevdet Konak, “İrademe dokunma festivaline hoş geldiniz” dedi. Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı mücadeleye çağırdı.

Konak’tan sonra konuşan Birsen Orhan, Dersimin kuşatılmasına ve özgürlüklerin kısıtlamasına karşı “Adil bir barış” talebinde bulundu. Geç saatlere kadar devam eden etkinlikte sahneye çıkan Pınar Aydınlar, Mikail Aslan ve Baran Saltık türküler söyledi. Polisin çok yoğun “güvenlik önlemleri” aldığı festival adeta kuşatma altında sürüyor. Kitap sergilerine, stantlara halkın rahatça ulaşması zorlaştırılıyor.

28 Temmuz’da sonra erecek olan festivale çevre illerden Diyarbakır’ın katılımıyla devam edecek!

Kızıl Bayrak / Dersim