19 Aralık’ta Bayrampaşa’daki katliama dair dava ertelendi

Bayrampaşa Hapishanesi’nde 19 Aralık 2000’de gerçekleşen katliama ilişkin dava dün görüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2018
  • 08:30

19 Aralık 2000’de Bayrampaşa Hapishanesi’nde gerçekleşen, 12 kişinin yaşamını yitirdiği ve 29 kişinin de yaralandığı katliama ilişkin dava dün Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam etti. Katliama katılan askerlerden 196’sının “görev sınırlarını aştığı” iddiasıyla yargılandığı davanın 28. duruşmasında askerlerin ifadesi alındı.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre, yıllar sonra hazırlanan ve “kimyasal kullanılmadığı” iddia edilen Adli Tıp raporunun da dosyaya eklendiği davada, dün ifade veren sanık askerlerden Arama Kurtarma Taburu’nda görevli sanık Tekin Doğan, “Çok acı bir gaz kokusu vardı” ifadelerini kullandı. “. “Emirsiz hiçbir şekilde orada hareket edilemez” diyen Doğan, kimden emir aldığını hatırlamadığını ileri sürdü. Hapishanenin içerisine girmediğini söyleyen bir grup asker de “yaralı görmedikleri” iddialarında bulunurken, JÖH 1. Bölükte Uzman Erbaş görevlisi sanık Mustafa Aksoy maske takanlar gördüğünü söyledi.

Adli Tıp raporundaki eksikliklere dikkat çekildi

Duruşmada söz alan Avukat Several Ballıkaya, dosyaya uzun zaman sonra ulaşan ve adli emanetteki giysileri üzerinde kimyasal madde bulunmadığını bildiren Adli Tıp raporunda eksikliklerin olduğuna dikkat çekti. Avukat Gülizar Tuncer ise “10 yılın ardından zar zor açılmış bir dava. 8 yıldır yargılama sürüyor. Hâlâ delil toplama aşamasındayız. Böyle devam ettiği takdirde dosyanın zaman aşımına uğrama ihtimali vardır” dedi.

Dava ertelendi

Avukatların o dönem görevli olan askerlerin yerlerinin ve tam olarak görevlerinin ne olduğunun öğrenilmesi için yetkili kurumlara yazı yazılması talebi kabul edildi. Adli Tıp raporundaki çelişkilerin giderilmesi konusundaki taleple ilgili ise bir sonraki celsede karar verilecek. Sanıklar Selim Şirin, Yunus Emre Sürer ve Ahmet Yanaral hakkında yakalama kararı çıkarılmasına da karar veren heyet davayı erteledi.