Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından gerçekleştirilen Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi’nin 17’incisi 1-3 Şubat tarihleri arasında ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleşti.
Kongre boyunca 90 oturumda emek, politika, sağlık, çevre, toplumsal cinsiyet ve daha birçok alanda 340 sunum gerçekleştirildi.
Kongrenin kapanış oturumu “100. Yılında Cumhuriyet” başlığı ile yapıldı. Korkut Boratav ve Seyhan Erdoğdu’nun sağlık sorunları nedeni ile katılamadığı oturumda, ilk sunumu RSBD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Yalman gerçekleştirildi.
Yalman, cumhuriyetin 100 yıllık tarihi boyunca devletin stratejik tercihlerinin nasıl ele alınması gerektiğini irdeleyerek dünya ekonomisi ile ilişkilere değindi. Özellikle 1980 sonrası dış kaynaklara bağımlılığın temel eksen olduğunu ifade eden Yalman, bu süreci iktisadi eklemlenme süreci olarak tarif etti.
Yalman’ın ardından oturumda söz alan Cenk Saraçoğlu ise cumhuriyetin siyasi tarihi ve serüveni üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Cumhuriyeti tanımlarken genel olarak kullanılan üç ekseni, cumhuriyeti sadece bir siyasal rejim olarak sınırlamak, modernleşmeyi cumhuriyet ile özdeşleştirmek ve vesayetçi seçkinci bir baskı rejimi biçiminde tanımlayarak ve bu üç eksenin de eksik yönlerini dile getirdi. Saraçoğlu, sunumunda içinden geçtiğimiz dönemin Gramschi’nin ‘Canavarlar Çağı’ olarak tanımladığı koşullara benzerliğini dile getirdi.
Kapanış oturumu Bediz Yılmaz tarafından gerçekleştirilen “Yüz sene, yüz nesne” sunumu ve soru-cevap bölümü ile sona erdi.
Kızıl Bayrak / Ankara