10 Ekim Katliamı’nın 3. yılında Ankara Garı önünde anma

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 3 yılında yaşamını yitirenler katliamın gerçekleştirildiği yerde anılarak onların bıraktığı “demokrasi, barış ve özgürlük” mücadelesinin sürdürüleceği vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2018
  • 09:06

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek “ Barış ve Demokrasi Mitingi” için toplanan kitleye yönelik IŞİD eliyle gerçekleştirilen katliamın 3. Yıldönümünde, katliamda yaşamını yitirenler katliamın yaşandığı Ankara Garı önünde anıldı.

Anmanın yapılacağı alana yürüyüşle gitmek isteyen bir kitlenin önü polis barikatıyla kesildi. Polisin ellerindeki listeye göre sadece katliamda yakınlarını kaybeden ve yaralananların alana alınacağını söylemesi tepkiyle karşılandı. Polisle kitle arasında kısa süreli arbede yaşanırken “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganı haykırıldı. Kitlenin kararlılığı üzerine polis geri adım attı ve kitle gar önüne geçti.

Anmaya katılan kitle katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını ve kızıl karanfiller taşıdı.

Gerçek adalet mücadelemiz sürecek

10 Ekim mitingini düzenleyen kurumlar adına konuşan Disk Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Acımızı ve öfkemizi en çok büyüten nedenlerden biri de siyasi iktidarın katillere koruması ve yargı sürecidir” dedi.

Yargı sürecinin hızla bitirilmek istendiğini söyleyen Çerkezoğlu, katliamın gerçek faillerinin gizlenmek istemesinin katliamın gerisindeki gerçeklere işaret ettiğini söyledi.

Katillere Ankara’ya kadar koridor açıldığının hazırlanan rapora yansıdığını ancak bu raporun da hasıraltı edildiğini belirtti.

ÜKP iktidarının “Ya biz ya kaos” söylemlerine değinerek bu sorgulanmadığı sürece adalet sağlanamayacağını ifade etti.

“Gerçek failler açığa çıkarılıp cezalandırılmadığı sürece acımız da öfkemiz de dinmeyecektir” diyen Çerkezoğlu’nun konuşması “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!” sloganıyla kesildi.

“Gerçek adalet mücadelemiz sürecektir” diyen Çerkezoğlu, katliamın tüm sorumluları yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkelerinin diri kalacağını söyledi. Katliamda yaşamını yitirenlerin bıraktığı “Emek demokrasi ve barış” mirası için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

Ardından yapılan konuşmada AKP’nin çatışma düzeni ile tek başına iktidar olmanın yolunu açmak istediği söylenerek HDP’nin Diyarbakır mitingine saldırı, Suruç Katliamı, Ceylanpınar’da polislerin öldürülmesi ve ardından Kürdistan’da devlet eliyle gerçekleştirilen katliamlara değinildi.

Canlı bombaların devreye konulduğunu ve son olarak da 10 Ekim Katliamı’nın hayata geçirildiği hatırlatıldı.

“Devlet Türkiye Cumhuriyeti devleti değil AKP devleti olmuştur” denilerek ancak halkın iktidardan korkmaması, iktidarın halktan korkması gerektiğini dile getirildi.

Emperyalistlerle olan kirli ilişkiler ve savaş politikalarının da teşhir edildiği açıklamada Beyaz Toroslarla insanların tehdit edilmesine değinilerek Soma, Ermenek, Gezi, Roboski katliamlarının failinin de aynı olduğu ifade edildi.

“Bu insanların yere düşen bayraklarını taşıyacağız”

10 Ekim Derneği Genel Başkanı Mehtap Sakin Coşkun, “ilk kez 10.04’te Ankara Garı önünde olabildik” sözleriyle başladığı konuşmasını, “Barış demekten vazgeçmeyelim, ölenler boşuna ölmüş olmasın” sözleriyle sürdürdü.

“Sistemin istediği olmayacak, sistem bizi katletmek yok etmek istedikçe biz buradayız diyeceğiz bizi hiçbir şey korkutamayacak. Sokağa çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

“Bu insanların yere düşen bayraklarını taşıyacağız” diyen Cokun, “barış, demokrasi ve özgürlükler” için mücadelenin sürdürülmesi çağrısı yaptı.

Anmada “Katil IŞİD işbirlikçi AKP!”, “10 Ekim’i unutma unutturma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.