1 Mayıs’ta Taksim yasağı

İstanbul Valisi Davut Gül ve Sarayın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 1 Mayıs için Taksim yasağının devam ettiğini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Nisan 2024
  • 21:10

İstanbul Valisi Davut Gül ve Sarayın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 1 Mayıs için Taksim yasağının devam ettiğini duyurdu. 

İstanbul Valiliği, Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Devrimci-ilerici kurumların yanı sıra, emek ve meslek örgütleri de 1 Mayıs’ta Taksim’de olma çağrısı yapmıştı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB, 16 Nisan'da yaptıkları ortak açıklamada, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama kararı aldıklarını duyurdu. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün Taksim Meydanı için resmi bir izin başvurusu yapmayacaklarını belirtmiş ve şunları ifade etmişti:

Bu aynı zamanda sendikal bir eylemdir, özel izne gerek yok. Herkesin hakkıdır. Kamu makamlarına bilgi vereceğiz. Bu arada İstanbul Valiliğine ve İçişleri Bakanlığına, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağımızı ve buna ilişkin yasal dayanaklarımızı bir dosya halinde verdik. Yani kamu makamlarını haberdar ettik.”

Bakan 11 yıldır uygulanan yasağa pişkince “kısıtlama” dedi 

İstanbul Valiliği’nde gazetecilerle bir araya gelen İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim'in kutlamalara kapalı olacağını söyledi.

Sarayın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise, 1 Mayıs’a ilişkin yaptığı açıklamada “Taksim'de 1 Mayıs kutlanmaması yasaklama değil kısıtlama. 7 yıldır uygulanıyor. AYM kararı belli. 100 kişi ile toplanıp çelenk bırakılabilir. Sendika temsilcileriyle konuştum” dedi.

Oysa ki Taksim’de 1 Mayıs yasağı 2013 yılından beri, 11 yıldır uygulanıyor. Haziran Direnişi günlerinde yasak kitlelerin fiili meşru mücadelesi ile çöpe atılmış, hareket geri çekildikten sonra ise Taksim Meydanı emekçilere tekrar kapatılmıştı.

“Taksim’i 1 Mayıs alanı olarak görüyoruz ve bu konuda ısrarcıyız” 

(KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak Tele1'de katıldığı canlı yayında devletin yasaklama tutumuna ilişkin şunları ifade etti:

“Biz de vali bey ile görüşmeleri gerçekleştirdik, benzer ifadeler kullanıldı. Ancak, 1 Mayıs’ın işçi bayramı olması ve işçilerin orada toplanacağı yönünde çok açık ifadeler var. Biz, bütün sokaklar ve meydanlar gibi Taksim’in de emekçilerin, işçilerin olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda, buluşma noktası olarak Taksim’de kararlıyız. Biz, işçiler ve emekçiler olarak, Taksim’i 1 Mayıs alanı olarak görüyoruz ve bu konuda ısrarcıyız.”