“1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük!”

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs tutuklamalarını protesto etmek için Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Mayıs 2024
  • 21:41

1 Mayıs tutuklamalarını protesto etmek için, İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kadıköy Rıhtım’da kitlesel bir eylem gerçekleştirildi. Eyleme DGB’nin de aralarında bulunduğu gençlik örgütleri “1 Mayıs’ta 25’i öğrenci, 50 devrimci tutuklandı. Hepsini alacağız!” yazılı pankartla yürüyüş yaparak geldi. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda tutuklama terörü protesto edildi.

BDSP, DEV TEKSTİL ve TOMİS’in de katıldığı eylemde “1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük!” yazılı pankart açıldı. Eylemde gençlik örgütleri adına konuşma yapıldı. Konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Bizler üniversiteliler olarak geleceksizliğe, güvencesiz ve yetersiz yurtlara, niteliksiz yemekhanelere, kayyım rektörlere, kariyerizme karşı; tüm ezilenlerin mücadele alanı olan Taksim'e özgürlüğümüz için, bedenlerimiz için, barınma ve beslenme haklarımız için yürüdük. Sadece tutuklanan 50 devrimci değil hepimiz oradaydık ve önümüze dikilen barikatların üstüne yürüdük. 

Bugün bizlere saldıranlar bilsin ki biz, tutuklanan 50 arkadaşımızın sesini kampüs kampüs, sokak sokak, meydan meydan yükseltmeye devam edeceğiz. Ne ev baskınlarınız ne gözaltılarınız ne de tutuklamalarınız bizleri yıldırabilir. Tüm arkadaşlarımızı alana kadar mücadelemiz devam edecek. Taksim'i, Üniversiteleri ve tüm tutsakları özgürleştireceğiz.”

“O barikat iktidarın korkusudur!”

Bileşen adına okunan basın açıklamasında ise 1 Mayıs günü İstanbul’da ortaya çıkan tablo şöyle ifade edildi:

“Bir yanda korkunun bir yanda direnişin fotoğrafı vardır.

Ümüklerine çökülmeye çalışılan işçilerden, özgürlüklerini savunan kadınlardan, geleceklerini eline almak isteyen öğrencilerden, inancına ve kültürlerine sahip çıkanlardan, doğasının ranta peşkeş çekilmesine karşı olanlardan, geriye atacak bir adımı kalmamış emeklilerden, iktidarın soykırımcı İsrail’le iş birliğine karşı Filistin halkının yanında olanlardan korkanlar İstanbul’da adı konulmamış bir OHAL ilân etmiştir.

Milyonlarca insanın emeği ve özgürlüğü için Taksim’de, 1 Mayıs Meydanı’nda buluşma ihtimali bile Saray’a metrobüs duraklarını kapattırmış, caddelerdeki trafik durdurulmuş, bir stadyum dolusu polis görevlendirilmiş, trafik polislerine bile çevik kuvvet kıyafetleri giydirilmiştir.

Bu iktidarın açlık ve sefalete mahkûm etmeye çalıştığı milyonlardan, sıtmayla ölüm arasında sarkaça çevirdiğiniz yaşamlarımızın öfkeyle dolmasından, bunun 1 Mayıs’ta, Taksim’de yan yana olmasından duyduğu korkudur. O gün Bozdoğan Kemeri’nin altında kurulan barikat, bu halktan, onun ayağa kalkma ihtimalinden duyduğunuz korkuyu örtemez.”

“Yine barikatlarda olacağız!”

Açıklamanın devamında 1 Mayıs’a katıldığı ve Taksim’e yürüdüğü için 50 kişinin tutuklandığı hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

“Kurulan her barikatın önünde işçilerin, emekçilerin, öğrencilerin, kadınların gündemleri taşınmış, insanca ve onurlu bir yaşam mücadelesinin karşısına kurulan her barikat, karşısında direnişi, halkın yoksulların öfkesini bulmuştur.

Yeni değildir, Taksim’e yürüyen iradeyi her zaman o barikatların karşısında bulacaksınız.

Dün Taksim’e yürüyenlerin mücadelesi, halkı soktuğunuz cendereye karşı savaş politikalarınıza karşı, sermaye yararına OVP’nize karşı, fetvadan bozma eğitim müfredatınıza karşı, yine sokaklarda olacaklar.

Tıpkı bugün burada olduğumuz gibi.”

Açıklamaya tutuklama saldırısının birçok kentte ve üniversitede protesto edildiği belirtilerek devam edildi ve şu vurgular yapıldı:

“Gerçek suç: Orta Vadeli Programla halka kemer sıkma politikalarını dayatmak, halkı her geçen gün yoksullaştırmak, emeğini ve haklarını çalmaktır.

Gerçek suç, halkların eşitlik, özgürlük ve barış özlemlerini bastırmak, kadınların gençlerin özgürlük mücadelesini baskıyla sindirmeye çalışmaktır.

Gerçek suç, Filistin halkına yaşatılan zulüm karşısında soykırımcı İsrail’le ticari ilişkileri sürdürmektir.”

Açıklamada son olarak “Tutuklanan arkadaşlarımızın talepleri hepimizin talepleridir, milyonların talepleridir. Milyonları yargılayamazsınız. Taksim’i de arkadaşlarımızı da alacağız” denildi.

Eylem boyunca “Her yer Taksim her yer direniş!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “1 Mayıs alanı Taksim Meydanı!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul