1 Mayıs’a çağıran ESP’lilere gözaltında işkence

ESP üyeleri, İstanbul’da 1 Mayıs bildirisi dağıtırken gözaltına alındıktan sonra gözaltında ve adliyede maruz kaldıkları işkenceyi anlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Nisan 2018
  • 14:08

Kadıköy’de 1 Mayıs bildirisi dağıtırken gözaltına alınan ve tutuklanan ESP üyelerine gözaltında yapılan işkenceyi teşhir etmek amacıyla bugün basın toplantısı düzenlendi.

İHD İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına, serbest bırakılan ESP üyelerinin yanı sıra Av. Gülhan Kaya katıldı, Partizan ve HDK de destek verdi.

İşkenceye uğradıklarını söyleyen ESP üyeleri, gözaltında polislerin ölümü tehdidiyle karşılaştıklarını, temel ihtiyaçlarını karşılamalarının dahi engellendiğini, doktora götürülmediklerini, ilaç almalarına izin verilmediğini anlattı.

“ESP’ye yönelik keyfi saldırı”

ESP MYK üyesi Suat Çorlu, ESP’nin 1 Mayıs faaliyetlerine yönelik saldırıya değinerek “Hiçbir siyasi parti ve sendikanın çalışmasına müdahale etmeyen kolluk güçleri partimizi özel hedef seçerek Kadıköy'de bu çalışmayı yürüten yoldaşlarımızı önce gözaltına aldı. İşkenceye maruz bıraktı. Sonrasında 4 günlük bir gözaltı sürecinden sonra 10 yoldaşımızı tutukladı” ifadelerini kullandı. Bu süreçte hem fiziksel hem psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını söyleyen Çorlu’nun ardından ESP adına basın açıklamasını Sinan Tekdemir okudu.

Gözaltındaki saldırıların hukuk dışı olduğuna, savcılığın ifade almadan tutuklama talep ederek mahkemeye sevk ettiğine değinilen açıklamada “Aynı yerde, aynı bildiriyi dağıtan insanların yarısının tutuklanıp, diğer yarısının salıverilmesi kararın hukuki gereklerle değil, polis fezlekeleri, istihbarat raporları ve talimatlarla verildiğinin en açık kanıtıdır” denildi.

Gözaltında ölüm tehdidi, adliyede darp

Açıklamada, gözaltı ve adliyede devam eden işkence şu ifadelerle anlatıldı: “Arkadaşlarımıza bir zanlı gibi değil, yok edilmesi gereken bir düşman olarak yaklaşan bu polislerin özel bir ekip olarak kurulduğu ortadadır. Bu polisler tutuklanmaları halinde cezaevine götürülürken arkadaşlarımızı katledeceklerini söylemiştir. Yapılan fiziksel işkenceler sonucu kaburgasında çatlama, omurilikte ezilme yaşayan yoldaşlarımız vardır. Tüm bu işkencelerde kadınlar özellikle hedef seçilmiştir. İşkenceler adliyede de devam etmiştir. Duruşma sırasını beklerken lavaboya gitmek isteyen bir arkadaşımız, götürüldüğü sırada kötü muameleye maruz kalmış, buna tepki göstermesi sonucunda en az 10 polis tarafından yere yatırılarak darp edilmiştir. Tutuklanan arkadaşlarımızın Metris'e götürülürken neler yaşadıklarını bilmemekte, sağlıklarından endişe etmekteyiz.”

Basın açıklaması; bu saldırıların ve işkencenin, sınıf kinini daha da arttırdığı ve hesap sorma kararlılığını güçlendirdiği ifade edilerek ESP’nin 1 Mayıs alanlarında yerini alacağı vurgusuyla noktalandı.

Savcılık tekrar tutuklama istedi, mahkeme reddetti

Öte yandan savcılık, 1 Mayıs bildirisi dağıtımında gözaltına alınan 22 ESP’liden serbest bırakılan 12 kişiye tutuklama istedi. Savcılığın üst mahkemeye yaptığı itirazın ise mahkeme tarafından reddedildiği bildirildi. 1 Mayıs bildirisi dağıtımında gözaltına alınanlardan Ezgi Bahçeci, Ümmühan Özdemir, Ali Can Yılmazer, Sinan Tekdemir, Birol Göçmen, Sevil Abay, Makbule Özdemir, Birkan Polat, İsmet Yurtsever, Cansu Akkaş, Aydın Kılıçdere ve ETHA muhabiri Ömer Akın serbest bırakılmıştı.

İLİŞKİLİ HABERLER