1 Mayıs Taksim’de, 1 Mayıs’ta Taksim’e!

Sendikalar ve İstanbul Valisi’nin görüşmesinin ardından 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanacağı ilan edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Nisan 2013
  • 16:19

Yasaklı Taksim Meydanı, 2007’den itibaren üç yıl boyunca süren çatışmalar sonucu kazanılmış ve 1 Mayıs alanı olarak bir kez daha ilan edilmişti. Ancak Taksim’i dönüşüm adı altında ranta kurban edenler, bu düzenlemeleri fırsat bilip meydanı bir kez daha işçi ve emekçilere yasaklama yoluna gittiler.

1 Mayıs yasakları ve devlet terörüyle özdeşleşen eski vali, yeni içişleri bakanı Muammer Güler, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Taksim’in 1 Mayıs için uygun olmadığını söyleyerek burada sadece anıta çelenk konulmasına izin verileceğini duyurdu.

Valinin açıklaması üzerine bir çok ilerici ve devrimci kurum da peşpeşe açıklama yaparak yasağı protesto etmiş, aralarında DİSK, KESK ve TÜRKİŞ’in de olduğu kurumlar 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanacağını duyurmuşlardı. Taksim yasağının ardından yalnızca Memur-Sen Çanakkale’ye gideceğini duyurmuş, sol güçlerden de TKP çeşitli eleştirilerle birlikte Taksim’in uygun olmadığını söyleyerek kutlamayı Kadıköy’de yapacağını ilan etmişti.

 

Kutlama alanı Taksim!

Taksim yasağı ve başlayan tartışmaların ardından sendika konfederasyon yöneticileri ile İstanbul Valisi arasında bugün bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve DİSK Genel başkanı Kani Beko açıklamalarda bulundu.

Vali yaptığı açıklamada Taksim Meydanı’nda devam eden çalışmalardan bahsederek fiziki koşulların yarattığı olumsuz durumu anlattı. Ortak görüş içerisinde olunduğunu belirten vali, Taksim alanında nasıl bir kutlama yapılabileceği üzerine konuşulduğunu ve görüş alışverişinin sürdürüleceğini söyledi.

“Ne tür bir kutlama olacağını, ne tür bir 1 Mayıs olacağını kendileri ile değerlendirdik. Süreci karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma içerisinde sürdüreceğiz” diyen vali “Bundan sonraki süreci birlikte yürüteceğiz” şeklinde konuştu.

Açıklama yapan Kani Beko da Taksim’in handikaplarını bildiklerini ve bu sorunların nasıl aşılacağı üzerine konuştuklarını belirtti. Görüşmelerin süreceğini belirten Beko, “Bazı bölgelerde çok kısa bir zamanında yapılacak çalışmalar ile oraya gelecek olan kitleleri alabileceğimizi ve böylece daha geniş alana sahip olabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Beko 1 Mayıs’ın Taksim’de olacağını da ilan etti.