1 Eylül eylemleri

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle birçok ilde düzenlenen eylemde savaş politikalarına tepki olarak barış talebi haykırıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2024
  • 21:42

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla birçok kentte çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlendi. Eylemlerde savaş politikalarına tepki olarak barış haykırıldı. 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Urfa, Antep, Manisa ve Denizli gibi bir çok ilde de eylem ve etkinlikler düzenlendi.

Ankara’da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Sakarya’da eylem yapıldı. İnsan Hakları Anıtı’nda toplanan kadınlar alana barış zinciri kurarak ve sloganlarla yürüdü.

Adana’da Emek ve Demokrasi Güçleri’ni çağrısıyla İnönü Parkı’ndan Atatürk Parkı’na yüründü. Atatürk Parkı’nda yapılan basın açıklamasını İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş okurken eyleme katılan DEM Parti Mersin milletvekili Ali Bozan da bir konuşma yaptı. Halaylarla etkinliğin devam ettiği sırada çalınan bir parçayı bahane eden polis eyleme saldırdı. Aralarında İHD Şube Başkanı Yakup Ataş’ın bulunduğu birçok kişi yaralandı.

Trabzon Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Meydan Park’ta basın açıklaması yapıldı.

Tarsus Emek ve Demokrasi Plaformu’nun çağrısıyla Yarenlik Alanda basın açıklaması yapıldı.

Denizli Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Candoğan Parkı'nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla savaşa karşı barış için mücadele çağrısı yaptı.

Antakya Emek ve Demokrasi Platformu, barış taleplerini haykırdı. Sevsen-Nevzat Şahin Ortaokulu karşısında yapılan eylemde açıklamayı İHD Hatay Şubesi Eş Başkan Mürsel Tonguç Salmanoğlu okudu.

Diyarbakır’da Emek ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi. Emek ve Demokrasi Güçleri, Yenişehir ilçesine bağlı Ofis Semti’nde bulunan AZC Plaza önünde bir araya geldi. Kitle yürüyüşünü Dağkapı (Şeyh Said) Meydanı’nda sonlandırdı. Burada ilk olarak konuşan KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçakoldu. Koçak’ın ardından DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, TJA Aktivisti tutsak Ayşe Gökkan’ın avukatları aracılığıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Barış Anneleri'ne gönderdiği mesajı okudu. 

Ağrı Emek ve Demokrasi Güçleri, DEM Parti İl Örgütü binası önünde toplanarak, Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan PTT Şubesi önünde kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Hakkari merkezde DEM Parti önünde basın açıklaması yapıldı. Eylemde DEM Parti Hakkari İl Eşbaşkanı Kadir Şahin konuştu.

Hakkari Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı'nda da basın açıklaması yapıldı. Eylemde İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz konuştu.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen şölenin ardından yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş sonrası düzenlenen eylemde konuşan DEM Parti Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, konuştu. Güngen’in ardından Barış Anneleri Meclisi'nden Meliha Atak, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır konuştu

Van’da gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Musa Anter Barış Parkı'nda miting düzenlendi. Mitingte ilk olarak Tertip Komitesi adına Rojbin Bor konuştu. Bor’un ardından DEM Parti İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, Barış Annesi Zekiye Kaya, KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı, sendika.org, Evrensel