1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Emek ve Demokrasi İçin Güçbirliği tarafından İzmir, Adana ve Mersin’de eylemler gerçekleştirildi. Kayseri’de de Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından basın açıklama yapıldı.
İzmir
Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde, “Faşizme, darbelere, savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz” pankartı açıldı. Eylemde ilk önce Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç konuştu. Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği’nin 1 Eylül Barış Günü nedeniyle kamuoyuna deklare edildiğini belirten Kılıç, Güç Birliği’nin kuruluş amacından bahsetti. Savaşın, en çok Türkiye’yi ve Ortadoğu’yu vurduğunu söyledi. Kılıç, “savaş karşı barışın sesinin yükseltmek ve kazanmak için birleşip, mücadele etmemiz gerekiyor” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
Eylem ortak hazırlanan basın metninin okunmasıyla devam etti. Basın metnini okuyan TMMOB İl Koordinasyonu Kurulu Sözcüsü Melih Yalçın, 1 Eylül 1939 gününün Nazilerin Polonya’yı işgaliyle başlayan, İkinci Büyük Emperyalist Paylaşım Savaşı’nın, ardında milyonlarca ölü, milyonlarca yaralı, harabeye dönmüş kentler ile büyük bir acı ve gözyaşı bıraktığını söyledi. İnsanlık tarihinin bu en acımasız, en kanlı ve en kirli savaşının başladığı gün, “Dünya Barış Günü “olarak kabul edildiği bilgisini verdi. Yalçın, geçmişten günümüze emekçi halkların halen emperyalist savaşlarda ölmeye devam ettiğini vurgulayarak konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Küresel emperyalist güçlerin isteği ve yönlendirmesiyle, uzun süredir Suriye ve Irak’ta savaş sürüyor. AKP iktidarı öteden beri yanlış olan Suriye politikasındaki ısrarını Cerablus’a yönelik saldırgan girişimiyle derinleştirerek sürdürüyor. Hâlâ kadınlar, çocuklar, gençler ölüyor, sakat kalıyor, salgın hastalıklar, evsizler, sığınmacılar çoğalıyor. Çağdışı cihatçı IŞİD vb. örgütler en çok kadınların hayatını cehenneme çeviriyor, Ortadoğu halklarına dünyayı dar ediyor.”
Yalçın, ülkede de “1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun” diyemediklerinin altını çizdi. AKP’nin yıllarca iktidar ortağı olan cemaatin 15 Temmuz’da kanlı darbe girişimi ile ülkenin geleceğine el koymak istediğini anlatan Yalçın, darbe sonrası ülkede yaşanan baskılardan söz etti. Yalçın, Haziran seçimlerinden sonra yaşanan bombalı eylemlerden, Kürt halkına yönelik katliamlardan bahsetti. İşçi ve emekçileri birbirine düşman etmeye çalışan, halkları birbirine kırdıran AKP’nin savaş politikalarını tırmandırarak iktidarda kaldığını belirten Yalçın, Kürt sorununda “çözüm için gerekli adımların atılması” talebini dile getirdi. “1 Eylül’de ülkemizin dört bir yanında darbeleri ve savaşı durdurmak, OHAL’i kaldırmak için sesimizi daha çok yükseltiyoruz” ifadeleriyle açıklamasını noktaladı. Ardından alkışlar ve sloganlarla sona eren eyleme BDSP de destek verdi.
Kayseri
Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu’nun düzenlediği eylemde saat 18.00’de basın açıklaması gerçekleştirildi. Kayseri Eğitim Sen binasının bulunduğu Sivas Caddesi’nde gerçekleşen basın açıklamasına yaklaşık 100 kişi katıldı. Eylem boyunca “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Barış hemen şimdi” sloganları sıklıkla atıldı.
Basın açıklaması metnini Orhan Karakaya okudu. Savaşların kaynağının emperyalist-kapitalizm olduğunu belirten Karakaya, AKP iktidarının uygulamalarının savaşı ortamını tetiklediğini belirtti.
Kürt sorununda çözümsüzlük politikasının savaş ortamını büyüttüğünü belirten Karakaya, halkların kardeşleşmeye ihtiyacı olduğunu ifade etti. OHAL uygulamalarının kitlesel gözaltı ve tutuklamalarına yol açtığını, savaş ortamını beslediğini belirten Karakaya darbelere, savaşa karşı işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdı. Karakaya “Faşizme, darbelere ve savaşa karşı barış ve demokrasi istiyoruz” vurgusuyla konuşmasını tamamladı.
Adana
Adana'da barış mitingi saat 17.30'da Uğur Mumcu Meydanı’nda başladı. “Darbelere ve savaşa karşı, demokrasi ve barış istiyoruz / Adana Emek ve Demokrasi İçin Güçbirliği” yazılı pankartın olduğu sahneye ilk olarak MKM müzik grubu Komane Dengi Mezopatamya çıktı.
Müzik grubunun kısa dinletisinden sonra, barış şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Miting tertip komitesi adına Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz söz aldı. Vedat Türkali, Yaşar Kemal, Yılmaz Güney ve Nazım Hikmet'ten alıntılarla konuşmasına başlayan Karagöz, “Faşizme, darbelere, savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz” dedi. Ülkenin yangın yerine çevrildiğini vurgulayan Karagöz, barış için yapılan her şeyin yaşamsal olduğunu söyledi. Che'ye karşı söylediği sözler nedeniyle İsmail Kahraman’ı kınayan Karagöz, son olarak “Haydi hep birlikte savaşa hayır, barış hemen şimdi diye haykıralım” dedi.
Ahmet Karagöz'den sonra TTB Merkez Konsey üyesi Yaşar Ulutaş, CHP Adana milletvekili barış üzerine konuşma yaptılar. Son olarak HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş Türkiye'nin Suriye işgalini kınayarak, barış konulu konuşma yaptı. Miting Komane Dengi Mezopatamya'nın ezgileri ve halaylarla bitirildi.
Mersin
Mersin’de Özgür Çocuk Parkı’nda saat 17.30’da “Barış Şöleni” gerçekleştirildi. Etkinlikte dünyada, Türkiye'de ve Ortadoğu'da yaşanan savaşlara değinilerek, barış çağrısı yapıldı.
Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, basın metni Emek ve Demokrasi İçin Güçbirliği dönem sözcüsü Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy tarafından okundu. Göksoy, 1 Eylül’ün tarihsel sürecine değinerek, barış için mücadele çağrısı yaptı.
Devamında Mersin Kadın Platformu adına da bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada kadınların barış mücadelesine devam edecekleri ifade edildi.
Etkinlikte ayrıca HDP Diyarbakır milletvekili Çağlar Demirel de bir konuşma yaptı. Demirel konuşmasında, Kürt illerinde yaşanan saldırılara değinerek barış taleplerini haykırmaya devam edeceklerini ifade etti. “Darbelere karşı mücadele” adı altında barış ve demokrasi mücadelesi verenlerin hedef haline getirildiğine dikkat çeken Demirel, toplumsal muhalefetin baskı altında tutulduğunu belirtti. Abdullah Öcalan’a 1,5 yıldır uygulanan tecridin kaldırılmasına yönelik başlatılacak olan açlık grevine de değinen Demirel, mücadele vurgusu yaparak sözlerini bitirdi.
Konuşmalardan sonra etkinlik müzik dinletisi ve devamında çekilen halaylarla son buldu.
Kızıl Bayrak / İzmir-Kayseri-Adana-Mersin