-Uzaktan eğitimde yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?
Öncelikle sisteme erişimde çok fazla sorun yaşıyorum. Bazı videolar yetersiz, hocalar kaliteli bir ders anlatımı yapmıyor. Dersi kötü anlatıyorlar açıkçası, eksik anlatıyorlar. Takıldığımız yerler oluyor ancak bunları hocalara soramıyoruz. Bu yüzden de başka kaynaklara yönelmek zorunda kalıyoruz.
-Uygulamalı dersler alamıyorsunuz ve bu derslerin yazın görüleceği söyleniliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Matematik, fizik ve kimya gibi dersler uzaktan eğitim ile alınabilir ama “Yapı Malzemesi ve Zemin Mekaniği Laboratuvarı” dersini sanal ortamdan almak için yeterli bir donanım söz konusu değil. Bunun yanında birçok öğretim üyesi nitelikli bir eğitim veremiyor. İnşaat Mühendisliği bölümü uzaktan eğitim için uygun ancak bunun sağlanabilmesi için teknik donanım ve öğretim üyelerinin yeterli bir düzeyde olması gerekiyor. Öğrenci ve akademisyenlere bilgisayarlara bağlanan grafik tabletler gerekiyor. Bu sayede online eğitim daha sağlıklı hale gelir. Mouse ve klavye ile yapabileceğiniz şeyler çok kısıtlı. Eğer uzaktan eğitim veriliyorsa bu herhangi bir sıkıntıya mahal verecek bir şekilde olmamalı. Uygulamalı derslerde nitelikli video yayınları ve araçlar uzaktan eğitim ile çözebilir.
-Son olarak uzaktan eğitime ilişkin söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Uzaktan eğitimin normal eğitimden birçok avantajı ve dezavantajı bulunmakta. Normalde çok çalışmamızı gerektiren ek seçmeli dersler için sürekli ödev yapmak ve dersi takip etmek gerekiyorken bu derslerin bir kısmının yayını yapılmıyor bile.
Uygulamalı dersler üzerinden edineceğimiz bilgileri uzaktan eğitim sebebiyle teorik kitaplar üzerinden sağlamaya çalışıyoruz. Bu, normal eğitimde bir şeyleri kavratma misyonunu terk edip “şu, şu sayfalara çalışın” diyen öğretim üyeleri ile uzaktan eğitim üzerinden yaşayacağımız sorunların bir minyatürü.
Kızıl Bayrak / Ankara