Üniversitelerde yemekhane eylemleri

Akdeniz Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve ODTÜ'de öğrenciler yemekhanelerde yapılan fahiş zamlara ilişkin eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 30 Mart 2022
  • 17:43

Akdeniz Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve ODTÜ’de öğrenciler yemekhanelerde yapılan fahiş zamlara ilişkin eylem gerçekleştirdi.

ODTÜ’de yürüyüş

ODTÜ’de yemek ücretlerine yüzde 45 oranında fahiş zam uygulanacağı açıklandı. Karar öncesinde öğrenciler ODTÜ Yemekhanesi’nde öğün başı 2,95 TL ödeme yaparken, zam kararıyla birlikte bu tutarın 4,25 TL'ye çıkmıştı. 

Öğrenci topluluklarından yapılan açıklamada şunlar denildi:

ODTÜ Rektörlüğü’ne sesleniyoruz: Zamlar derhal geri çekilsin! Emekçiler ve öğrenciler günbegün artan hayat pahalılığıyla boğuşurken ODTÜ Rektörlüğü de yapacağını yaptı, yemekhaneye fahiş zam kararı aldı! Beslenme hakkımızın elimizden alınmasını kabul etmiyoruz”

Öğrenciler Fizik Bölümü önünde toplanarak yemeklere gelen zamları, yetersiz ve kalitesiz yemekleri protesto etti. Öğrenciler, "Beslenme hakkımız engellenemez" sloganlarıyla Rektörlük önüne yürüdü.

“Ekmeğin başına nöbetçi koydular”

Akdeniz Üniversitesi'nde yemeklerin porsiyonların ve çeşitlerin azaltıldığı, öğünlere zam yapıldığı öğrenilirken, öğrenciler son yapılan zamları protesto etmek için bir araya geldi. 

soL’da yer alan habere göre eğitim öğretim yılının ilk döneminden bu yana yemekhanede ekmeklerin başına bir nöbetçi konularak öğrencilerin fazla ekmek alması ya da yanlarında ekmek götürmelerine karşı önlemler alınmaya başlandı. Gerekçe olarak “öğrencilerin ceplerine fazladan ekmek koyduğu” gösterilirken, yönetim aynı zamanda yemek çeşidini de 4'ten 3'e düşürdü.

Öğrenciler protesto etti, yönetim 'çok borç var' dedi

Öğrenciler yaşananlara önce sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla tepkilerini gösterdi. Tepkilerin ardından bugün yemekhanede bir basın açıklaması yapıldı.

Sosyal medyadan tepki gösteren öğrencileri çağıran rektörlük şunları dedi:

“Üniversitenin çok borcu var. Kriz de bir taraftan. 12 TL olacaktı ücretler normalde, bunu da biz yaptık. Bizi tanıyorsunuz bizler öğrenci dostuyuz”

Yemeklerin 5 lira olduğu yemekhanede gün içinde doymayan öğrenciler için ikinci kez alınan yemeğin fiyatı da 6 liraya çıkarıldı. Pek çok öğrenci tek seferde karnını doyuramadığı için günlük rutin olarak 11 lira ayırmak zorunda kaldığını ifade etti. 

Uşak’ta öğrenciler rektörlüğe yürüdü

Uşak Üniversitesi Yemekhane Hizmetleri Müdürlüğü, yarı yıl tatilinde yemek ücretlerine zam yaptı. Şubat ayında yapılan zamla birlikte, dört çeşit yemeğin fiyatı 6 lira oldu. Önceki fiyat tarifesinde ise yemekhane ücreti 3,5 liraydı.

Özlem Kara’nın Gazete Duvar’da yer alan haberine göre bir haftadır yemekhane önünde imza kampanyası yürüten öğrenciler, yapılan yüzde 85’lik zamma tepki göstermek amacıyla bugün yemekhane önünden, rektörlük önüne yürüdü. Öğrenciler, “Ekrem elini cebimizden çek”, “Boyun eğme, üniversitene sahip çık”, “Müşteri değiliz, öğrenciyiz” sloganları attı.,

Rektörlük önünde açıklama yapan Uşak Üniversitesi Zamlara Karşı Platformu, “Bu zamlarla birlikte biz öğrencilerin beslenme hakkı gasp edilmiştir. Bizler her öğrencinin eşit bir şekilde beslenme hakkına erişebilmesini istiyoruz. Kazanılmış haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı buradan bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

“3,5 lirayı zor bulurken 6 lira ödemek istemiyoruz”

Platformun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ara tatilden sonra okulumuz yemekhanesinde yüzde 85'lik bir zam yapıldı. Bu zamlar biz öğrencilerin ekonomik sıkıntılarını daha da derinleştiriyor. Öğrencilerin giderek büyüyen ekonomik sıkıntılarına karşı üniversite yönetiminin öğrencilerin yaşantısını görmekten uzaklaşması bu ekonomik sıkıntıların giderek büyümesine yol açıyor. Ekonomik sorunlarla birlikte biz öğrencilerin beslenme ihtiyacını karşılayacağı tek alternatif yemekhanelerdir. Bu zamlarla birlikte biz öğrencilerin, beslenme hakkı gasp edilmiştir. Bizler her öğrencinin eşit bir şekilde beslenme hakkına erişebilmesini istiyoruz, bizler 3,50 lirayı bile zor karşılarken bir kamu okulunda yemeğe 6 lira ödemek istemiyoruz. Aksi bir durumda kazanılmış haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Krizin faturasını bizler ödemeyeceğiz.”

Basın açıklamasının ardından öğrenciler rektörlük sekreterliğine, zamların geri alınması için dilekçe verdi.