"Gözaltılar serbest bırakılsın"

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör atanması sonrası yapılan eylemlerde gözaltına alınan 21 öğrenci bugün (8 Ocak) adliyeye çıkartıldı. Gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 08 Ocak 2021
  • 17:00

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör atanması sonrasında gözaltına alınan öğrenciler adliyeye çıkartıldı. İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapan Üniversite Öğrencileri öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi. Açıklama öncesinde yapılan konuşmalarda sermaye devletinin üniversitelere dönük gerçekleştirdiği saldırılara değinerek şunlar ifade edeildi:

“Çünkü itaat eden, gerici, kendi deyimleri ile dindar ve kindar bir nesil yetiştirme çabası içerisindeler. Bu gerici ideolojilerini en iyi uygulayabilecekleri maşalar olarak tepeden atama rektörleri görüyorlar. Ve üniversitelerimize kayyum atamalar gerçekleştiriyorlar. Bizler tepeden atama rektörleri icraatlarını iyi biliyoruz bunu ODTÜ’den, İstanbul Üniversitesi’nden, Ege Üniversitesi’nden, MSGSÜ’den biliyoruz. Üniversitelerimizde söz de biziz yetki de biziz karar da biziz. Söz, yetki, karar hakkı kendisini üniversitenin ceosu olarak, üniversitenin şeyhi olarak görenlerin değil tüm üniversite bileşenlerinindir”

Konuşmanın devamında BOUN ile yapılan dayanışma eylemlerine ve polis saldırılarına değinerek “Tüm bu tabloya karşı bizlerin direnişini terörize etmeye, karalamaya çalışanların çabası da nafiledir. Çünkü biliyoruz ki bu saldırı yalnızca Boğaziçi’ne yapılmış bir saldırı değildir. AKP iktidarının üniversitelere, gençliğe dönük çeşitli saldırılarını bizler her yerde görüyoruz yaşıyoruz. Tüm bu saldırılara karşı da birleşik ve kitlesel bir şekilde topyekun cevap veriyoruz! Sorunlarımız ortak direnişimiz de ortak olacaktır kimse öğrenci dayanışmasının önüne geçemez” denildi.

Ardından gözaltına alınan ve dün serbest bırakılanlara söz verildi. Şiir okuduğu için hakkında tutuklama talep edilen ve serbest bırakılan Azad Aksoy “Bu mücadele burada bitmeyecek, mücadelemiz üniversiteler özgür bilim yapana dek devam edecek” dedi. Aksoy, “Bitmedi daha sürüyor o kavga” şiiri bir kez daha okundu.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan ve serbest bırakılan bir başka öğrenci ise “Korkmakta çok haklılar. Sistemleri ve yapıları çürümüş ve biz bunun farkındayız. Direne direne çürümüşlüklerini alt edeceğiz” dedi.

Üniversite Öğrencileri adına okunan basın açıklamasında 2 Ocak’tan bu yana Boğaziçi Üniversitesi’ne gerçekleşen atamaya değinerek şunlar ifade edildi:

“Kayyum Rektör İstemiyoruz! Çünkü üniversitenin karar alma mekanizmalarını, öznelerini ve özerkliğini yok sayarak rektör atamak, Boğaziçi Üniversitesi’ni cumhurbaşkanının keyfine teslim etmektir. Belediyelerle başlayan ve sivil toplum örgütlerine kadar uzanan kayyum siyaseti OHAL ile devreye sokulmuş ve kalıcı hale getirilmiştir. Kayyumlar bugün yalnızca üniversitenin teslim alınması değil siyasi iktidarın toplumu iradesizleştirme ve tüm toplumsal alanları işgal etme politikasının bir parçasıdır. İlk günden bugüne söylediğimiz gibi, üniversitelerimizi cumhurbaşkanına da kayyum rektörlere de sermayeye de teslim etmeyi kabul etmiyoruz.”

Gerçekleştirilen eylemlere polis saldırısı anlatılarak “Polis dün üçüncü kere gözaltı operasyonları yaptı. Toplam 4 arkadaşımız evlerinden ve adliye önünde beklerken gözaltına alındı. Nasıl ki dün akşama kadar adliye önünde 25 arkadaşımızın serbest kalmasını beklediysek bugün de geriye kalan arkadaşlarımız için adliye önünde bekliyoruz, dayanışmamız sonuç verecek” denildi.

Açıklama sloganlarla sona erdi. Akşam saatlerinde gözaltına alınan öğrenciler adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

 

Kızıl Bayrak / İstanbul