Türkiye’de gençliğe reva görülen: Ne istihdam ne eğitim!

Eurostat’ın araştırmasına göre, çalışmayan ve eğitim görmeyen genç nüfusta Türkiye, yüzde 30,8 ile 34 ülke arasında 2. oldu. Kadın nüfusta bu oranın yüzde 43,6’ya çıktığı Türkiye 1. sırada yer aldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 17 Haziran 2018
  • 09:16

Türkiye’de özellikle kadınlar arasında olmak üzere gençlik içerisinde işsizlik sorunu giderek yakıcı bir şekilde hissediliyor. Resmi hesaplamalarda “işsiz” kapsamına dahi girmeyen, eğitimde de istihdamda da yer almayan genç nüfusun oranı ise giderek büyüyor.

Eurostat’ın verilerine göre, AB üyelerinin de aralarında olduğu 34 ülke içerisinde Türkiye, bu nüfusun en yüksek olduğu Makedonya’nın ardından yüzde 30,8 ile 2. oldu. Kadınlarda ise ilk sırada Türkiye geldi.

Kadınların yüzde 43,6’sı ne eğitimde ne istihdamda!

AB istatistik kurumu Eurostat “Çalışmayan, eğitim ve öğrenim görmeyen gençler” (NEET) başlıklı araştırmasını yayınladı. Araştırmada, AB üyesi ülkelerin yanı sıra Türkiye, Karadağ, Makedonya, Norveç, İzlanda ve İsviçre’de, ne istihdama katılan ne de eğitim gören 18-24 yaş arası nüfus incelendi.

Türkiye söz konusu nüfusun en yüksek olduğu ikinci ülke oldu. İlk sırada yer alan Makedonya’da, ne çalışan ne eğitim gören genç nüfusun oranı yüzde 32 olurken, Türkiye’de bu oran yüzde 30,8 oldu. Ne çalışan ne eğitim gören kadın nüfusun oranı ise Türkiye’de yüzde 43,6 oldu. Türkiye bu oranla ilk sırada yer alırken, Makedonya yüzde 32,2 ile ikinci oldu. Türkiye’de çalışmayan ve eğitim görmeyen genç erkek nüfusun oranı yüzde 18,2 oldu.

AB ülkelerinde ortalama yüzde 14,3

Çalışmayan ve eğitimde yer almayan genç nüfusun oranının AB ortalaması yüzde 14,3 oldu. Ortalama oran, erkeklerde yüzde 13,9, kadınlarda yüzde 14,7 seviyesinde.

AB üyesi ülkeler arasında söz konusu oranların en yüksek olduğu ülke yüzde 25,7 ile İtalya, en düşük orana sahip ülke ise yüzde 5,3 ile Hollanda oldu.

34 ülke arasında çalışmayan ve eğitim görmeyen nüfusun oranının en düşük olduğu ülke ise yüzde 4,1 ile İzlanda oldu.