“Tecavüzcü profesörü aklamanıza izin vermeyeceğiz”

Kendi sahibi olduğu klinikte bir hekime tecavüz eden Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesinin serbest bırakıldıktan sonra, emeklilik talebinin rektörlük tarafından kabul edildiği iddiası bugün protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 19 Haziran 2019
  • 19:17

Ankara Üniversitesi’nde Veterinerlik Fakültesi’nde öğretim üyesi Hasan Bilgili, kendisine ait olan Vcom Hayvan Hastanesi’nde öğrencisine tecavüz etmesi sonrası tutuklanmıştı. Ancak bu tutuklama, sermaye düzeninin taciz-tecavüze karşı formalite “tutuklamaları”nın yeni bir örneği oldu. Öyle ki, 2 ay sonra Hasan Bilgili serbest bırakıldı.

Ayrıca Bilgili’nin üniversiteye geri döndüğü, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’ne emeklilik dilekçesi verdiği; tecavüzün üzerini örtme çabasındaki rektörlüğün ise bu dilekçeyi kabul ettiği iddiası öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Hasan Bilgili’nin emeklilik işlemleri başladığı söylentilerinin üzerine, öğrenciler rektörlük önünde protesto gerçekleştirdi. Saat 12.00’de Ankara Üniversitesi Rektörlüğü önünde, ODTÜ, Hacettepe gibi Ankara’daki diğer üniversitelerden öğrencilerin de katılımıyla toplanan öğrenciler, Hasan Bilgili’nin meslekten ihraç edilmesi ve tutuklanması, aynı zamanda okullardaki tacizci-tecavüzcü bütün hocaların ihracı talebini haykırdı.

Yapılan basın açıklamasında, kadın sorununun köklü bir sorun olduğuna, yalnızca okullarda değil yaşamın her alanında bu sorunla karşı karşıya kalındığına değinildi. Tecavüz sonrası “suçu gizlemek için” vajinal temizlik yapan jinekoloğun soruşturulmasının talep edildiği açıklamada, cinsiyetçi eğitim sistemi de teşhir edildi.

“Bir gecede KHK’larla ihraç edilen ilerici hocalar bir gerçekliğimizken, tecavüzcü hocaların korunmasını istemiyoruz” denilen açıklamada, “Hasan Bilgili meslektan ihraç edilinceye dek, burada olacağız” vurgusu yapıldı.

Eylemde “Tacize-tecavüze karşı mücadeleye!”, “Tecavüzü aklayan yönetim istifa!”, “Tacizci-tecavüzcü hoca istemiyoruz!” “Aklama; koruma, yargıla!” sloganları atıldı.

Eylem öncesi okul girişinde ÖGB ve polis-çevik kuvvet yığınağı göze çarptı.