Sistem kız çocuklarını eve kapatıyor

Türkiye’de kız çocuklarının yüzde 40’ı, erkek öğrencilerin ise yüzde 35’i ilk ve ortaokuldayken okulu terk ediyor.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 23 Mart 2015
  • 13:17

Eğitim sistemindeki çürüme, dinsel gericilik ve yoksulluk başta kız çocukları olmak üzere ilk ve ortaöğretimde okuyan çocukların önemli bir bölümünün okulu bırakmasına neden oluyor.

Bilimsellikten uzak, ezberci bir mantığa dayalı ve öğrencilerin ilgi ve eğilimlerinin hiçe sayıldığı eğitim sistemi her yıl binlerce çocuğun okuldan ayrılmasına yol açmaya devam ediyor.

 

Okul bırakmada birinci 

Avrupa Komisyonu’nun ‘Avrupa’da Eğitimi Erken Terk Durumu Raporu’ ile ortaya çıkan veriler bu sorunu bir kez daha gündeme getirdi.

Yayınlanan raporda ilk ve ortaokullarda okul bırakma oranlarında Türkiye Avrupa ülkeleri arasında açık ara farkla birinci oldu.

Raporda Türkiye’deki kız çocuklarının okulu terk etme oranının yüksek olduğuna vurgu yapılırken okulu terk etme oranlarının AB ülkelerine göre 4 kat daha fazla olduğuna yer verildi. AB ülkeleri arasında bu konuda en kötü ikinci ülke olan İspanya ile Türkiye arasındaki farkın 4 kat olduğu bilgisine de yer verildi.

Dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise, Avrupa ülkelerinin genelinde erkek öğrencilerin okulu terk etme oranı kız öğrencilerden daha fazlayken bu durum Türkiye’de tam tersi.

Milli Eğitim Bakanlığı 2014 İdare Faaliyet Raporu’na göre Türkiye’de 2013’te 174 bin 625, 2014’te ise 234 bin 932 öğrenci ilk ve ortaokulu bitirmeden ayrıldı. Yani okulu terk etme oranında yüzde 35 civarında bir artış yaşandı.

Avrupa Komisyonu’nun raporunda yer alan “Türkiye’nin erken terkin üstesinden gelecek etkili bir stratejisi bulunmamaktadır” tespiti ise bu sorunun katlanarak devam edeceğine işaret ediyor.

 

Liselerde de aynı durum yaşanıyor

İlk ve ortaokul öğrencilerinde yaşanan bu tablo liselerde de benzer bir durumda. Ortaokulu bitirerek liseye geçmeye hak kazanan her 10 öğrenciden 3’ü liseye kayıt yaptırmazken binlercesi de başladıktan sonra liseyi bırakıyor. Ekonomik sıkıntılardan dolayı liseyi bırakan öğrenciler çalışarak açıköğretimden eğitimlerini sürdürmek zorunda kalıyorlar. 2013 yılında açık liseye gitmek zorunda kalan öğrenci sayısı 804 bin dolayındayken 2014 yılında bu sayı 901 bine çıktı.

İLİŞKİLİ HABERLER