Salgının sorumlusu kapitalizmdir!

Virüs salgını nedeniyle okullar zorunlu olarak tatil edildi. Bu süre zarfında öğrencilerin eğitiminin EBA aracılığıyla sağlanacağı söylendi. Fakat, günümüzde birçok öğrencinin bilgisayar ve internete erişme şansı ne yazık ki yok.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 13 Nisan 2020
  • 10:01

Kapitalistler türlü çıkarları için doğayı fütursuzca talan ediyor. Bu talan sonucu ekolojide birtakım değişiklikler meydana geliyor. Doğal afetler, salgın hastalıklar vb. sıkça yaşanmasının da gerisinde bu etkenler bulunuyor. Zaman zaman yaşanan deprem, sel, salgın hastalıklar gibi doğal süreçler, kapitalist sistemin doğa üzerinde yarattığı yıkım nedeniyle tetiklenmekte ve sıkılığı ciddi oranda artmaktadır.

Son aylarda ismini sıkça duyuran ve ister istemez her insanın gündeminde olan Covid-19 (Korona virüs) salgını da bu doğal süreçlerden yalnızca biridir. Doğada var olan virüsler uygun koşullar oluştuğunda çeşitli mutasyonlar geçirebilmekte veyahut kolayca yayılabilmektedir. Bu uygun koşulları sağlayan da kapitalizmin ta kendisidir. Dolayısıyla salgının yarattığı yıkımın asıl sorumlusu kapitalizmdir!

Hastalık kısa sürede tüm dünyaya yayılmış ve binlerce insanı hasta etmiş, binlercesini de öldürmüştür. Hastalığın bulaşma hızının en yüksek olduğu ülkelerden biri de Türkiye’dir. Yetkililer birçok önlem aldığını belirtse de yaşananlar ortada, çok kısa bir sürede yüzlerce insan hayatını kaybetti. Virüsle mücadelede alınan “önlemler” bizlerin gözünü boyamaktan başka bir şey ifade etmiyor. Zira “Maske takın, ellerinizi yıkayın, sokağa çıkmayın” demekten başka bir şey yapılmamaktadır. Buna rağmen AKP şefi Erdoğan televizyonlara çıkıp, ulusa sesleniş yapmakta, pişkince bizlerden para istemektedir. Göstermelik olarak kendi ve yandaşları, sözde yardım kampanyasına destek olarak, bizler için yüksek kendileri içinse oldukça düşük paraları bu yardım kampanyasına yatırmaktadırlar.

Yaşanan süreçte medya aracılığı ile ve doğrudan Erdoğan’ın çağrılarıyla döne döne “evde kalın” denmekte ve bir kez daha emekçilerle alay edilmektedir. Bir yandan bunu söylerken bir yandan da hiçbir şekilde üretimin durmayacağını söyleyen Erdoğan, bir kez daha kime hizmet ettiğini gözler önüne sermektedir. Yaşamını devam ettirmek için çalışmak zorunda olan işçi ve emekçiler bu süreçte ölüme terk edilmektedir!

Virüs salgını nedeniyle okullar zorunlu olarak tatil edildi. Bu süre zarfında öğrencilerin eğitiminin EBA aracılığıyla sağlanacağı söylendi. Fakat, günümüzde birçok öğrencinin bilgisayar ve internete erişme şansı ne yazık ki yok. Bilgisayar ve internete erişebilenlerin almış oldukları derslerse, bilimsellikten uzak, gerici bir şekilde işlenmekte. Birçok meslek liseli öğrenciyse, okulların tatil edilmesine rağmen staj adı altında sömürülmekte. Okullarda, atölyelerde ve stajda üretim sürecine katılmakta.

DLB olarak tüm liselileri yaşamımızı tehdit eden salgın sürecinde şu talepler için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz:

-        Bilimsel, anadilde, nitelikli, laik ve ücretsiz eğitim!

-        EBA’ya girip derslere katılabilmek için ücretsiz bilgisayar ve internet sağlansın!

-        Eğitimde kayıp zaman telafi edilene kadar tüm sınavlar iptal edilsin!

-        Ücretsiz barınma, ulaşım ve beslenme hakkı!

-        Staj sömürüsüne son!

Devrimci Liseliler Birliği