Daha önce üniversite giriş sınavlarında soruların yanıtlarında şifre uyguladığı açığa çıkan ÖSYM’nin 25 Haziran’da yaptığı Kimya testinde de şifre olduğu ortaya çıktı.
Söz konusu testte 1, 6, 8, 11, 14, 16, 24, 25'inci soruların doğru yanıtları hep I, II, III. Bu yanıtların çoğu da E şıkkında. Yani algoritmayı bilen bir kişi hiç kimya bilmese de bu şıkkı işaretleyerek tıp, eczacılık, mühendislik gibi pek çok fakültenin kazanılmasında etkin olan sorulardan bir kısmını yanıtlamış oluyor.
Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, “Kimya testinde, önceki yıllarda yaşanan şifre skandalına benzer algoritmik sıralamalar var, şifreyi bilen hiç kimya bilmese de soruları rahatlıkla cevaplayabilir” dedi.
Kimya ve Almanca testlerinde skandal
Güçlü şifreyi şöyle anlattı:
“ÖSYM'nin internet sitesindeki soru kitapçığında yer alan sorularda verilen seçenekleri, I, II, III diye sıraladığınızda 8 sorunun doğru cevabına rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Uzman Kimyager A.Ö., 2 ve 3'üncü sorunun da aynı şifreye uyduğunu ama ÖSYM'nin cevap anahtarını yanlış düzenlendiğini iddia ediyor. Yani benzer 10 sorunun tümü, aynı algoritmaya göre sıralanmış! Bu durumda bu soruların çoğunluğunun cevabı da E şıkkı çıkıyor. Bu kadar net tıp, eczacılık, mühendislik gibi pek çok fakültenin kapısını aralamanıza yetiyor da artıyor!..”
Almanca testinde de skandal olduğunu belirten Güçlü “İşin uzmanlarına göre, Almanca testindeki 2, 7,9,11, 42, 44,46, 49, 55, 56, 57, 58, 60, 61, 63, 67 ve 77'nci soruların iptal edilmesi gerekiyor!” dedi.
“Kimya bilmeseniz de sorun yok”
Ortaya çıkan bulguya göre, Kimya bilmeyen bir öğrencinin şifre olarak kullanılan algoritmayı bilmesinin sınavda “başarılı” olmak için yeterli olacağını belirten Güçlü şöyle devam etti:
Özellikle Kimya testinde, birden beşe kadar farklı seçenekler sıralanıp doğru seçeneğin bu beşli grup içerisinde hangileri olduğu soruluyor. Örneğin bir, üç, beş mi yoksa iki, üç, beş mi ya da bir, iki ve üçüncü seçenekler mi? Eğer 30 soruluk Kimya testindeki bu tür soruların, ki sayıları 10 civarında, doğru cevabına ulaşmak istiyorsanız çok kolay. Hem de zerre kadar Kimya bilmeseniz bile sorun yok. Birden beşe kadar sayı saymayı biliyorsanız ve eğer birileri de yukarıdaki algoritmayı kulağınıza fısıldadıysa, gerisi kendiliğinden gelecektir...”
ÖSYM aynı: Olmaması gereken kusur
ÖSYM Başkanı Ömer Demir ise Kimya sorularında yaşanan şifrelemeyi, olmaması gereken bir tesadüf olarak değerlendirdi ve "Bu bizim kusurumuz, gelecek yıl, bu durumu da göz önünde bulundurarak, çok daha sıkı kontroller yapmamız gerekiyor" dedi.