“Meslek Lisesi Memleket Meselesi” diyenler memleketin her karış toprağını rant uğruna talan ediyor, işçi sınıfı ve emekçileri azgınca sömürüyor. Bizler meslek liseliler de bu sömürüden payımıza düşeni alıyoruz.
Mesleki eğitim alanında her gün yeni bir düzenleme ile karşılaşıyoruz. OSB’lere meslek liseleri açılıyor, tematik liseler pilot bölgelerde faaliyete geçiriliyor, staj ve okul günleri yeniden düzenleniyor vb... Sermaye devletinin bu alana yönelik attığı adımların gerisinde ise ucuz, nitelikli, kalifiye emek ordusu yaratmak bakışı yer alıyor. Okullarımız bir bir sanayi havzasına taşınıyor veya yenileri açılıyor. Atölyeler eğitim alanı olmaktan çıkarılıyor, okullar adeta birer taşeron firmaya dönüştürülüyor. Keza atölyelerin milyonlarca ciro yaptığı belirtiliyor. Meslek lisesine girdiğimiz ilk andan itibaren işçi sınıfının bir parçası haline geliyoruz. Bu gerçeği bugün bizler reddetsek bile, aramızda doktor, mühendis olma hayalleri olan arkadaşlarımız olsa bile, gerçekte binlerce meslek liseli daha okul sıralarındayken fabrikaların yolunu tutuyor. Eğitim sürecimizin son parçası olan stajda bu gerçek tamamen ortaya çıkıyor. Staj adı altında neredeyse bedavaya çalıştırılıyoruz.
Bizler bugün nasırlı elleriyle dünyayı yaratan ve üreten bir sınıfın parçasıyız. Bugün sistemin bizlere ve tüm topluma dayattığı ise tam bir geleceksizlik. O halde daha çocuk ve genç yaşta saflarına katıldığımız işçi sınıfı ile birlikte, sermayeye karşı mücadelede yerimizi almalıyız. Zira ancak işçi sınıfının devrimci mücadelesi ile sömürü düzeni yıkılabilir. Başka yol yok!
Bizler işçi sınıfının devrimci geleceği olan meslek liseliler olarak; okullarımızı sistemin değil mücadelenin kalesi haline getirmek için devrimci bir sınıf hareketi yaratma bakışı ile toplanan “Mesleki Eğitim Kurultayı”nda buluşuyoruz.
Meslek Liseliler Birliği olarak kurultaya giderken...
Tüm arkadaşlarımızla, yoldaşlarımızla bir eğitim süreci işleteceğiz. Sınıflar mücadelesinin temelini anlamak için; mülkiyet, ücret-fiyat-kâr, kapitalist toplumda sınıf gerçekliği (burjuvazi-işçi sınıfı) ve tarih boyunca yaşanan sınıf savaşlarını inceleyeceğiz. Bu yanıyla kurultay başlıklarını temel metinlerle birlikte bir eğitim sürecine dönüştüreceğiz.
Mesleki eğitim alanında karşımıza çıkan gündemlere ilişkin bir “alan tanıma anketi” yapacağız. Staj, atölye kapsamında sömürü, sınav sistemi ve niteliksiz eğitim kapsamında geleceksizlik, söz, yetki, karar kapsamında örgütlenme hakkını işleyen ve meclisler kuran bir yol haritamız olacak.
İşçi sınıfının bugün yaşadığı saldırılar ve buna karşı gelişen eylemlilikleri meslek liseli arkadaşlarımıza taşıyarak “bugünün mücadelesini yarına bırakma”, sınıfının yanında saf tut diyeceğiz. “Emeğin varsa sözün de olmalı” diyerek saldırıların karşısında birlik çağrısı yükselteceğiz.
Okullarımızı fabrikalara çevirmek isteyen sisteme karşı bizler de komitelerimizi kuruyoruz. Ulaştığımız her okulda kurultay hazırlık komitelerimizi kurmak için seferber olacağız. Yan yana geldiğimiz her meslek liseliyle birliğimizi güçlendireceğiz. Okullara özgü Meslek Liselilerin Sesi’ni örgütlemek temel hedeflerimizden biri. Kurultay Hazırlık Komitelerinin olduğu yerlerde okul bültenleri, kurultay bülteni, özel bildiriler çıkaracağız. Öyle ki, hedefimiz Meslek Liseliler Birliği’ni bilmeyen tek bir meslek liselinin kalmaması. Okulda bizler bunun öznesiyiz. Bunun yanı sıra duvarları, ulaşım araçlarını, mahalleleri yani her yeri yazılamalarımız, afişlerimiz, stickerlarımız, pankartlarımızla kuşatacağız.
Meslek Liseliler Birliği