ODTÜ’de mezuniyet töreni: Protesto, saldırı, gözaltı

ODTÜ’de dünkü mezuniyet töreni tepki içerikli pankartlara ve rektör protestosuna sahne oldu. LGBT bayrağı açan öğrencilere ÖGB’lerin saldırdığı törenin ardından 3 öğrenci “Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 07 Temmuz 2018
  • 09:31

ODTÜ’de dün gerçekleşen mezuniyet töreni, her sene olduğu gibi öğrencilerin tepkilerini dile getirdikleri pankartlara sahne oldu. Bununla birlikte öğrencilere yönelik saldırılar ve baskılar da anında devreye sokuldu.

Törende LGBT bayrağı açan öğrenciler ÖGB’nin saldırısına maruz kaldı, protesto edilen ODTÜ rektörü konuşma yapamadı. Ayrıca, geçmişte “Erdoğan’a hakaret” davasına konu olan ve davanın reddedildiği bir karikatürün yer aldığı pankart açan 3 öğrenci hakkında “Erdoğan’a hakaret” soruşturması başlatıldı, öğrenciler gözaltına alındı.

Öğrenciler direnen işçileri de selamladı

Dün Devrim Stadyumu’nda gerçekleşen mezuniyet töreninde, öğrenciler geçit sırasında açtıkları pankartlarla toplumsal sorunlara dair mesajlarını ve tepkilerini dile getirdi. Ekonomik krizden fiyat, vergi zamlarına, çocuk istismarından kadına yönelik şiddete, OHAL baskılarından basına yönelik saldırılara, gündemdeki toplumsal sorunlar başta olmak üzere pek çok konuya dair pankartlar açan öğrenciler, direnen Flormar işçilerini de selamladı.

Geçit sırasında LGBT bayrağı açan öğrenciler ise özel güvenliklerin saldırısıyla karşılaştı. Saldırıya “Rektör istifa!” sloganıyla tepki verilerek saldırı boşa düşürüldü. Kayyım rektör Verşan Kök’ün saldırı dışında da protesto edildiği törende, rektör konuşma yapamadı.

3 öğrenciye “Erdoğan’a hakaret” gözaltısı

Öte yandan törenin ardından, açtıkları pankart nedeniyle 3 öğrenci hakkında “Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla soruşturma başlatıldı ve öğrenciler gözaltına alındı. Soruşturmaya konu olan pankartta, Penguen dergisinin kapağında yer alan “Tayyipler Alemi” karikatürlerinin yer aldığı ifade edildi.

Söz konusu karikatür, “Erdoğan kafalı kedi çizmek” gerekçesiyle karikatüristlere verilen cezaya tepki amacıyla Penguen dergisinde yer almıştı. 2004 yılında bu karikatüre “Erdoğan’a hakaret” davası açılmış, dava savcılık tarafından reddedilmişti.