MLB’den Kadıköy’de stajyerler buluşması

Meslek Liseliler Birliği’nin (MLB) çağrısıyla Kadıköy’de stajyerler buluşması gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 27 Ağustos 2017
  • 17:48

Meslek liseli ve yüksekokullular, Meslek Liseliler Birliği’nin (MLB) ‘stajyerler buluşuyor’ çağrısıyla Kadıköy’de bir araya geldi.

Buluşmada ilk olarak, siyasal gündem değerlendirmesi yapıldı. Dünyada ve Türkiye’de son dönemde gerçekleşen sosyal-siyasal gelişmeler üzerine konuşmalar yapıldı. Amerika ve Çin arasında Kuzey Kore üzerinden büyüyen gerilim, Ortadoğu’da yıllardır süren savaş ve iç savaş süreçleri, son olarak İspanya’nın Barcelona şehrinde gerçekleşen IŞID saldırıları, bu saldırıları fırsata çevirip sermaye devletlerinin kurduğu OHAL düzenleri tartışıldı.

Türkiye’nin de bir yılı aşkın süredir OHAL ile yönetildiği ve OHAL’in patronların yararına olduğu vurgulandı. OHAL döneminde patronların kârlarını katlamaları ve Erdoğan’ın “Biz OHAL’i iş dünyasının güvenliği için, grevleri yasaklamak için ilan ettik”  sözleri bu duruma örnek gösterildi. OHAL koşullarında gerçekleşen işçi grevlerinden, kamu emekçilerinin Yüksel, Kadıköy, Bakırköy ve Kartal başta olmak üzere gerçekleştirdikleri direnişlerden bahsedildi. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi direnişleri ve onlarla dayanışma eylemlerine yönelik devlet terörü anlatıldı. Eğitim alanında dinci-milliyetçi gericiliğin yükseltilmesi ve mesleki eğitim alanlarına dönük yeni adımlar da buluşmanın bu bölümünün gündemleri arasındaydı.

Toplantının devamında, stajyer öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm yolları üzerinde duruldu. Staj ücretleri, angarya iş, mobbing, patronların ‘staj yakma’ kozu bu bölümün temel gündemleriydi. Buluşmaya katılanlar, yaşadıkları staj deneyimleri üzerinden somut örneklerle yaşanan sorunları anlattılar.

Koç’un “Meslek lisesi memleket meselesi” projesi kapsamında burs almış ve Koç’un bir fabrikasında staj yapmış olan eski bir meslek liseli, Koç’un çok cüzi miktarlarda burs verdiğini, burs verdiği öğrencilere ücretsiz bir şekilde staj yaptırdığını anlattı.

Bir başka meslek liseli ise stajda bölümü dışında işlerde çalıştırıldığını, bu durumu patronla konuştuğunda “Sen stajyer değil misin? Bu işleri yapman için seni alıyoruz” diye bir yanıt aldığını aktardı. Yapılan tartışmalarda, bu sorunları aşmanın yolunun örgütlü olmaktan geçtiği vurgulandı.

Son olarak, gelecek eğitim-öğretim yılı üzerine konuşmalar yapıldı. Mesleki eğitim alanında örgütlenmenin öneminden bahsedilerek okul ve bölüm meclisleri kurabilme hedefiyle gelecek döneme yüklenmek gerektiği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Kadıköy

İLİŞKİLİ HABERLER