Meslek Liseliler Birliği (MLB), bugün Mesleki Eğitim ve Mücadele Semineri gerçekleştirdi. Seminerde “Çıraklıktan bugüne mesleki eğitim”, “Kapitalizm ve mesleki eğitim” ile “Sınıf mücadelesi ve mesleki eğitim” konuları üzerine sunumlar yapıldı.
Sermaye düzeninin baskılarını arttırdığını vurgulayan bir açılış konuşmasıyla etkinlik başlarken, devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından ilk sunuma geçildi. “Çıraklıktan bugüne mesleki eğitim” başlığı altında özellikle kapitalizmin ilk gelişim evrelerindeki eğitim ve mesleki eğitimin şekilleniş süreci üzerinde duruldu. Feodal dönemden kalma eğitim kurum ve geleneklerinden de bahsedildi. Sermaye düzeninin mesleki eğitim için kullandığı “Gelenekten geleceğe” vurgusunun ne anlama geldiği anlatıldı.
İkinci sunum olan “Kapitalizm ve mesleki eğitim” MLB’nin hazırladığı ve yaklaşık yirmi dakika olan bir sinevizyonla başladı. Sinevizyonda sermaye düzeninin işçi sınıfına dayattığı sosyal yıkım saldırıları ve mesleki eğitim alanına dönük hedefleri, okulların ücretsiz işçi çalıştıran fabrikalara dönmesi, yaşanan staj cinayetleri ve özel sermayenin bu alana dönük adımları gösterildi.
Sinevizyon gösteriminin ardından Avrupa kapitalizminin mesleki eğitim alanlarındaki hedefleri konu alındı. Türk sermaye devletinin eğitim modeli olarak örnek gösterdiği Alman sermaye devletinin bu alandaki adımları üzerinde özellikle duruldu. Türkiye kapitalizminin hedefleri noktasında bu inceleme ele alındı. Son strateji planı ve sermaye devletinin özel sektörle imzalamış bulunduğu protokoller üzerinden yakın dönemde hayata geçirilecek gelişmeler ortaya kondu. Mesleki eğitim merkezleri, mesleki eğitim kolejleri ve tematik liseler ile neyin hedeflendiği bu alanlarda MLB’nin neden yoğunlaşması gerektiği vurgulanarak üçüncü sunuma geçildi.
Üçüncü sunumun ilk başlığı “Sınıf mücadelesi ve mesleki eğitim” oldu. Bu başlık adı altında artık her işletmenin protokol imzaladığı bir meslek lisesi olduğu, bu meslek liselerinin anlaşmalı işletmelere stajyer gönderdiği ve mezun olduktan sonra öncelikli hedeflerinin bu işletmelerde çalışmak olduğu üzerinde duruldu. Bu açıdan örgütlenme sürecine bütünlüklü bakılması gerektiği, sınıf çalışmasının her alanının önüne meslek liselerinde örgütlenme hedefini de koyması gerektiği söylendi. “Gençlik mücadelesi ve mesleki eğitim” olan ikinci başlıkta ise mesleki eğitim alanlarının sadece kadro rezervi olmadığı aynı zamanda gençlik mücadelesine sınıfsal müdahalenin de mevzileri olduğuna dikkat çekildi. “Niyeti işçi sınıfının kızıl bayrağını gençlik içinde dalgalandırmak olan bir hareketin öncelikli hedefi mesleki eğitim alanları olmalıdır” denildi.
Son olarak “Sosyalizm ve eğitim” başlığı altında bir sunum gerçekleştirildi. Bu sunumda Sosyalist Ekim Devrimi’nin eğitim alanındaki kazanımları konu edinildi. Eğitimin sadece gençlik için değil bütün bir toplum için sürekli ve üretim ile ilişkisi içinde gerçekleştiği vurgulandı. Politeknik eğitimin özellikleri üzerinde durularak, somut veriler üzerinden somut kazanımlar örneklendi.
Soru-cevap ve katkı bölümünün ardından, ortaya konan fikirlerin pratik mücadelenin konusu edilmesi yönünde yapılan kapanış konuşmasıyla seminer son buldu.
Kızıl Bayrak / Kadıköy