Mahpus öğrenciler harç kıskacında

Yeni eğitim yılına sayılı günler kalırken 69 bin 301 öğrenci cezaevlerinde. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Öğrenci Ağı Temsilcisi Nurşen Gezer, cezaevinde bulunan öğrencilerin yaşadıkları sorunları anlatırken, “Bir mahpus açık öğretim harcını kendisi karşılayamıyorsa eğitimine devam edememekle karşı karşıya kalmakta” diyor. Avukat Aydın Güvercin ise öğrencilerin hangi suçlamalardan dolayı cezaevlerinde olduklarını anlattı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 14 Eylül 2018
  • 11:21

Yeni eğitim yılına sayılı günler kalırken Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre cezaevlerinde şu an eğitim ve öğretimi devam eden toplam mahkum öğrenci sayısı 69 bin 301. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Öğrenci Ağı Temsilcisi Nurşen Gezer, birçok öğrenciden cezaevlerinden başvurular aldığını söylerken, “Bize başvuran birçok mahpus öğrenci üniversite eğitim giderlerini karşılayamadıklarını söylüyor” dedi. Avukat Aydın Güvercin ise mahpus öğrencilerin çoğunun ‘propaganda’ suçlamasından dolayı ceza aldığını söylüyor.

‘Harç meselesi ile ilgili çok sayıda başvuru alıyoruz’

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Öğrenci Ağı Temsilcisi Nurşen Gezer, mahpus öğrencilerin genelde ders kitapları, sınav başvuruları, okul harçlarını yatıramama ve ilgili kurumlardan burs alamamaları gibi birçok sorun yaşadıklarını belirtiyor. Gezer, mahpus öğrencilerin okul harçlarını ödeyememeleri sorunu şöyle anlatıyor:

“Adli veya siyasi açık öğretimde okuyan mahpusların okul harçları Haziran 2017’de süresi dolmuş olan Aile Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanmış bir protokolle bakanlıkça karşılanıyordu. Ancak bu protokol yenilenmediği için 2017 yılı Haziran ayından beri eğer bir mahpus açık öğretim harcını kendisi karşılayamıyorsa eğitimine devam edememekle karşı karşıya kalmakta. Güncel olarak da harç meselesi ile ilgili çok sayıda başvuru alıyoruz.”

Burs talebi

Gezer, “Bizim de aldığımız başvurularla gündemimize yeni girmiş olan bir diğer mesele öğrenci mahpusların burs talebi” diyor. Peki öğrenci mahpusların burs alma meselesine ilişkin yetkili birimler ne diyor? Gezer bu soruya şöyle yanıt veriyor:

“Mektupla aldığımız başvurularda birçok mahpus üniversite sınavını kazanmaları halinde eğitim giderlerinin karşılayamayacaklarını ve devlet bursu alabilmeyi istediklerini belirtiyor. Yine bununla ilgili BİMER üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurusuna Ceza Tevkifevleri tarafından verilen cevapta ‘mahpusların vasileri ya da vekilleri aracılığıyla yoksa da bizzat kendilerinin dilekçe veya posta yoluyla istedikleri kurum ya da kuruluşlara burs başvurusu yapma hakları vardır’ denildi. Aynı bilgi edinmeye Kredi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen yanıtta ise, ‘Burs Kredi Yönetmeliği’nin 29. Maddesi gereği herhangi bir suçtan dolayı haklarında altı ay ve daha fazla hapis, ağır hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunanların bursları kesilir ve bu durumda olan öğrencilerimizin (mahpuslar demek istiyor) yapacakları burs/kredi müracaatları işleme alınmamaktadır’ denildi.”

Gezer, cezaevinde kalan bir mahpusun staj sorunu yaşadığını söyleyerek bu öğrenci hakkında şöyle diyor: “Somut ve ilginç bir örnek olarak Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan Mehmet Sırrı Aygün isimli bir mahpustan bahsedebiliriz. Bu mahpus Türkiye’de ilk kez hapishaneden mali müşavirlik staj başlatma sınavına girmiş ve kazanmış birisi. Sınava girmesine izin veren idare yıllardır stajını başlatmasına izin vermiyor.”

Hangi nedenlerden dolayı cezaevindeler?

Avukat Aydın Güvercin, öğrencilerin hangi suçlamalardan dolayı cezaevlerinde olduklarından bahsederken özellikle hükümlü mahpus öğrencilerin eğitim hakkından yoksun bırakıldıklarına dikkat çekiyor. Güvercin, “Öğrenciler genel olarak, propaganda, kamu düzenini bozma gibi suçlamalardan ceza alıyor. Doğuda gözaltına alınan öğrencilerin çoğu ise siyasi nedenlerden gözaltına alınıyor. Bu suçlamalardan dolayı öğrencilere ceza verilmemesi gerekir. Örneğin birkaç öğrenci bir araya gelerek kamu düzenini nasıl bozabilir? Ayrıca çoğu öğrenci açılan dava ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerekir. Cezaevinde bulunan öğrencilerin çoğu zaten bu eğitim hakkından yoksun bırakılıyor. Eskiden hükümlü de olsa bir öğrenci bu hakkından yararlanabiliyordu. Fakat şu an özellikle hükümlü bir öğrenci artık eğitim hakkından yararlanamıyor” diye konuştu.

İLİŞKİLİ HABERLER