Pandemi koşullarına rağmen 20 Haziran’da gerçekleştirilen LGS sınav sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı sınav sonuçları ile birlikte sınav başarı ortalamalarını da duyurdu.
Açıklamaya göre, bu sene 1 milyon 472 bin 88 öğrenci sınava girdi. Geçen seneye oranla sınava giren öğrenci sayısında % 43’lük bir artış olduğu ifade ediliyor.
Türkçe testi doğru cevap oranı ortalaması 20 sorudan 10 olurken, soru sayısı 10 olan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde doğru cevap sayısı ortalamasının 5.05, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinde 6,39 ve yabancı dil alt testinde ise 3,53 olduğu belirtildi. Sayısal bölümde soru sayısı 20 olan matematik ve fen bilimleri alt testleri yer aldı. Öğrencilerin matematik testindeki doğru cevap sayısı ortalaması 4,89, fen bilimleri alt testindeki doğru cevap sayısı ise 10,21 oldu.
Sınavda 181 öğrenci tam puan alırken, puanların 100 ile 500 arasında değiştiği dağılımda öğrencilerin yüzde 7.85'i 400-500 aralığında puan aldı. Öğrencilerin en yoğun bulunduğu puan aralığı ise (yüzde 56,29) 200-299 oldu. Sınav puanlarının ortalaması ise 286,35, standart sapması ise 69,22.
Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre başarısı yüksekken, matematik ve İngilizce derslerinde başarı oranın düştüğü, fen bilimleri dersinin ortalamasının yükseldiği belirtiliyor. Ayrıca okuma düzeyi gelişmiş ailelerin çocuklarının daha başarılı olduğu da açıklamalarda yer alıyor.
Sonuç: Eğitim sistemi sınıfta kaldı.
MEB açıklamaları eğitim sistemindeki eşitsizliği ve niteliksizliği gözler önüne seriyor. Yap-boza çevrilen eğitim sistemi ve dayatılan 4+4+4 eğitim sistemi ile bu yıl liseye geçen öğrencilerin sayısında yarı yarıya bir artış oldu. Bu, önümüzdeki yıl lise sıralarının daha kalabalık olacağı, 4 yıl sonraki üniversite sınavına girenlerin sayısının artacağı anlamına da geliyor.
Okullarda dayatılan dinci, gerici müfredatın ve ezberci sistemin bir göstergesine dönüşen sınav sonuçları eğitimdeki başarısızlığı ve niteliğinin bir önceki yıllara göre gerilediğini de gösteriyor.
Geleceğimiz için mücadeleye!
Pandemi nedeniyle okullar tatil edildi. Altyapısı olmayan EBA sistemi ile dersler verilmeye çalışıldı. Binlerce öğrencinin bilgisayar ve internet şansı olmazken dayatılan sistem çöktü. Meslek liselerinde ise mesleki dersler verilmedi. Günlerce sokağa çıkmamız yasaklandı, ama sınavlar yaklaşırken ve salgın devam ederken bu yasaklar kaldırıldı.
Milyonlarca gencin geleceğini ve sağlığını hiçe sayan bu sistem çürümüştür. Eğitim sistemi bizlere bir gelecek ya da bilimsel bir eğitim sunamaz. Eğitimin bir meta gibi alınıp, satıldığı, parası olanın iyi bir eğitimden geçtiği, parası olmayanın ise eğitim alamadığı bir durumdayız. 5 okuldan birinin imam hatip yapıldığı, fen liselerinin sayısının ve kontenjanın daraltıldığı, “memleket meselesi” dedikleri meslek liselerinin fabrikalara çevrildiği bu sistemde öğrenciler birer robota dönüştürüldü.
Bizlere dayatılan tüm bu zorbalığa ve geleceksizliğe karşı birlik olmaktan ve mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok. Eleme sınavlarının olmadığı, eşit, parasız, bilimsel, anadilde bir eğitim hakkı ve yaşanabilir bir dünya için birlik olmalım, Devrimci Liseliler Birliği saflarında örgütlenelim!
Devrimci Liseliler Birliği