KOÜ'de YÖK protestosu

Kocaeli Üniversitesi'nde YÖK, kuruluşunun 36. yılında protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 07 Kasım 2017
  • 14:04

Kocaeli Üniversitesinde YÖK'ün kuruluşunun 36. yıldönümü vesilesiyle eylem gerçekleştirildi. Eğitim Sen'in çağrısıyla biraraya gelen öğrenci ve kamu emekçileri YÖK'ü ve OHAL'i protesto ettiler.

Öğlen saatlerinde KOÜ Umuttepe Yerleşkesi A Kapısı önünde yapılan eylemde "Bilim ve üniversiteleri tasfiye eden YÖK ve OHAL derhal kaldırılmalıdır" ozaliti açıldı. Ardından Eğitim Sen temsilcisi basın metnini okudu. Basın metninde "Kuruluşu döneminde YÖK’e atfedilen temel görev, “asayişi sağlamak” gerekçesi altında bir yandan hocaları, öğrencileri, emek hareketlerini baskılamak, diğer yandan da bilgi ve teknoloji oluşumunu, resmi ideoloji inşasını ve muhalif hareketleri kontrol ederek üniversitelerde itaat rejimini yaşama geçirmekti" denilerek YÖK'ün kuruluşunun gerekçesi ifade edildi.

YÖK'ün OHAL-KHK rejimi ile 12 Eylül'deki kuruluş formundan da daha otoriter, muhafazakar, piyasacı ve hukuk dışı bir kurum haline geldiği belirtilerek, OHAL döneminde üniversitelerde neler yaşandığı sıralandı. Bilimin ve ilerici unsurların tasfiyesinin boyutları ortaya kondu.

Üniversitelerin, "bilme arzusunun önünde engellerin olmadığı, bilimsel gerçeklik arayışı ile hakikatin çarpıtılmadan herkese karşı ileri sürülebilir ve savunulabilir olduğu, elde edilen bilginin toplumla özgürce paylaşılabildiği yerler" olması gerektiği vurgulanan açıklama, "Darbeler, YÖK, OHAL ve sonuçlarının ortadan kaldırılması; insan, toplum, doğa yararına üniversite, laik eğitim, demokratik bir ülke, eşit ve özgür bir yaşam için direneceğiz ve var gücümüzle mücadele edeceğiz. Akademi biat etmeyecek." sözleri ile sonlandırıldı.

DGB'ye ÖGB engeli

Kocaeli DGB ise basın açıklamasına desteğini sunarken, Umuttepe kampüsüne "Direnen maden işçileri yalnız değildir!-DGB" şiarlı yazılamalar yaparak maden işçilerinin direnişini sabah erken saatlerde selamladı. Eylem sonrasında ise DGB'lilerin kampüse girişi engellenmek istendi. DGB'liler engeli tanımayarak ÖGB'nin tutumunu teşhir etti.

Kızıl Bayrak / Kocaeli