Kaza değil katliam! Unutturmayacağız, hesap soracağız!

Soma, Ermenek ve Bartın'da yaşanan madenci katliamlarını unutmayacağız. Zenginliğine zenginlik katmak için maden işçilerinin canını hiçe sayanlardan hesap soracağız.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 15 Ekim 2022
  • 07:00

Kapitalistler daha fazla kâr elde etmek uğruna işçilerin yaşamlarını çalıyor. Son olarak Bartın Amasra'da yüzlerce işçinin çalıştığı madende patlama gerçekleşti. Onlarca işçi yaralanırken onlarcası ise yaşamını yitirdi!

Patlamanın hemen ardından ortaya çıkan belgeler ile söz konusu maden ocağının ne denli riskli olduğu, buna rağmen çalışan sayısının her geçen gün azaltıldığı, madenin içinde hayati önemdeki ölçüm cihazlarının ve haberleşme sistemlerinin uzun süredir bozuk olduğu ortaya çıktı. Dahası bir hafta önce sermaye devletinin Enerji Bakanı söz konusu maden ocağını ziyaret etmiş ve kamuoyuna şov yapmıştı. Bütün bunlara bakılarak söz konusu patlamanın bir kaza değil göz göre göre gelen bir katliam olduğu çok açık ortadadır. Nasıl ki Soma’da Ermenek’te yüzlerce maden işçisi alınmayan önlemler ile göz göre göre katledildi ise Bartın’da da bir benzeri yaşanmıştır. Sermaye devleti ve özel şirketlerin iş birliğinde kapitalizmin çarkları dönsün diye emekçilerin yaşamları hiçe sayılıyor… Daha fazla kar uğruna işçi sınıfı her gün ölümle burun buruna çalışıyor! Alınmayan üç kuruşluk önlemler işçi ve emekçilerin yaşamına mâl oluyor!

Resmi rakamlara göre 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı sonrası, madenlerde “yaşam odaları” kurulmasını sermayedarlara “yük” olmasın diye reddedenler, Soma ve Ermenek Katliamları’nın failleri olan sermayedarları yargı eliyle aklayıp adeta ödüllendirenler Bartın’daki katliamında bizzat sorumlusu ve failidir.

Soma, Ermenek ve Bartın'da yaşanan madenci katliamlarını unutmayacağız. Zenginliğine zenginlik katmak için maden işçilerinin canını hiçe sayanlardan hesap soracağız.

İşçi sınıfının kanını emen, yaşamlarımızı çekilmez kılan kapitalist düzene karşı örgütlü mücadeleye!

Devrimci Gençlik Birliği

Ekim 2022