“Karneler sizin olsun gelecek bizim!”

Liseli gençlik örgütleri DLB, LAF, LÖB, ve Özgür Lise, İstanbul Kadıköy’de yaptıkları eylemle gerici eğitimi ve geleceksizliği protesto ederek karnelerini yaktı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 09 Haziran 2017
  • 14:50

Liseli gençlik örgütleri, geleceksizliğe, sınav sistemine, rekabetçiliğe ve devletin gençleri katletmesine karşı karne gününde İstanbul Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi. Eylem, Devrimci Liseliler Birliği (DLB), Liseli Anarşist Faaliyet (LAF), Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) ve Özgür Lise tarafından örgütlendi.

Gençler saat 15.00’te “Karneler sizin gelecek bizim!” pankartı, dövizler ve flamalarla Süreyya Operası önünde toplanırken polis yürüyüş yaptırmama dayatmasında bulundu. Polis baskısına karşı kararlı duruşla yürüyüş başlatılarak Kadıköy sokaklarından Khalkedon Meydanı’na yüründü. Yürüyüş boyunca “Liseliler sokağa hesap sormaya!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Nuriye, Semih yalnız değildir!” sloganları atılarak teşhir konuşmaları yapıldı. Yanı sıra stajlarda, iş cinayetlerinde ve polis-asker tarafından katledilen çocukların isimleri sayılarak “Yaşıyor!” denildi.

Khalkedon Meydanı’nda okunan basın açıklamasında savaşların, katliamların ve baskıların gölgesinde, bir “eğitim-öğretim yılı”nın daha geride kaldığı söylendi. Geçen yıl, karne notları kötü olduğu için intihar eden 13 yaşındaki Seyfi Can da hatırlatıldı.

“Bizi geleceksizliğe itenlerin elinde çocukların kanı var”

Karnelerle öğrencilerin değil, asıl değerlendirilmesi gerekenin eğitim sisteminin kendisi olduğuna değinilen açıklama şu ifadelerle sürdü: “Her geçen gün arttırdıkları baskılarla, bizleri itaat eden, sorgulamayan bir nesil haline getirmeye çalışıyorlar. Eğitim sistemini yapboz tahtasına çevirip var olan iktidarın ideolojisine göre müfredatı her dönem değiştiriyorlar. Din dersleriyle muhafazakârlığı, tarih dersleriyle milliyetçiliği arttırmaya çalışıyorlar. 15 Temmuz darbe girişimini de müfredata ekleyerek okullarımızı kendi siyasal düşüncelerinin propaganda yuvaları haline getiriyorlar. Bizleri koyu bir geleceksizliğe itenlerin ellerinde sıra arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin kanı var. Oğuzhan Çalışkan, Ahmet Yıldız, Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Bünyamin Buyun, Ahmet Albayrak ve Berkin Elvan gibi daha adını sayamadığımız nice arkadaşımızın kanları var.”

“Eğitim sisteminin karnesinde görünen istismardır”

İktidara muhalif öğretmenlerin ihraç edildiğine, yerlerine yandaş kadroların doldurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın direnişine de değinildi. Sistemin katliamlar ve sömürüyle devam ettiği belirtilen açıklamada “Bu sistem bize karne veremez” denildi. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

“Eğitim sisteminin bir dönem boyunca karnesine baktığımızda görünen şey taciz, tecavüz, istismardır. Bugün aldığımız karneler çürümüş eğitim sisteminin aynasıdır. Bizler yalan bir tarihin, gerçekle bağı olmayan matematik işlemlerinin anlatıldığı, beynimizi köreltmeye yarayan, hiçbir şeyin değişmeyeceğini tekrarlayan dersleriniz üzerinizden verdiğiniz hiçbir notu kabul etmiyoruz. Bizim geleceğimiz onların verdiği karnelerde değil mücadelemizdedir.”

“Geleceğimiz mücadelededir!”

“Verdiğiniz karneler sizin olsun, gelecek bizim!” ifadeleriyle süren açıklamada, gençliğin geleceğinin sokakta, boykotlarda, barikatlarda kazanılacağı vurgulandı.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde gözaltına alındıkları için eyleme katılamayan LÖB’lüler de selamlanarak “Yaşasın devrimci dayanışma!” ve “Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı atıldı.

Açıklamanın okunmasının ardından karnelerin yakıldığı eylem sloganlarla sona erdi. Eyleme Meslek Liseliler Birliği (MLB) de katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul