Ege Üniversitesi’nde yemekhane zammına tepki

Ege Üniversitesi öğrencileri yemekhane zammına karşı tepkisini yükseltiyor!

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 24 Eylül 2023
  • 21:30

Ege Üniversitesi yemekhanesine yüzde 200’ün üzerinde yapılan fahiş zamma karşı öğrencilerin tepkisi yükseliyor. Yeni eğitim döneminin başlamasıyla beraber öğrenciler bir dizi zorlukla karşı karşıya. Barınma, kira, ulaşım vb. üzerinden artan ekonomik yük birçok emekçi çocuğu için kaldırılamaz boyutlarda. Ekonomik krizin tüm faturasını atılan adımlarla işçi ve emekçilerin sırtına yıkan, çalışma ve yaşam koşullarını ağırlaştıran Saray iktidarının pervasız yaklaşımları eğitim alanında da yansımalarını buluyor.

Farklı sorun ve ekonomik yükün yanı sıra yemekhane fiyatlarına yapılan zamma karşı Ege Üniversitesi öğrencileri sosyal medyada oluşturulan gruplarla yan yana geliyor ve tepkilerini ortak bir şekilde gösterebilmenin olanaklarını yaratmaya çalışıyorlar. Bu kapsamda Ege Üniversitesi Öğrencileri imzası ile yayınladıkları bildiri ile yemekhane zamlarına karşı çıkıyorlar. Ege Üniversitesi öğrencilerinin gazetemize ilettikleri bildiri şu şekilde:

“Ege Üniversitesi yemekhanesinde yapılan fahiş zammı reddediyoruz!

Ege Üniversitesi 22 Eylül 2023 günü yemekhane ücretlerine %200’ü aşan akıl almaz bir zam yapılacağını duyurdu. Okulumuz hayatın her aşamasında boğazımıza sarılan ve hayatımızı yaşanılmaz kılan yüksek enflasyon, kira ve barınma krizi gibi sorunlara öğrencileri hiçe sayarak aldığı bu kararla beslenme krizini de eklemiş bulunuyor. KYK burs ve kredileriyle uzun zamandır barınma ihtiyacımızı dahi karşılayamaz, insan onuruna aykırı koşullarda barınmak zorunda bırakılırken; şimdide bu kararla açlık tehditi ile yüz yüze kalıyoruz.

Bu yeni karar ile bir Ege Üniversitesi öğrencisinin aylık yemek masrafı 1800 TL’yi buluyor. KYK burs ve kredilerinin 1250 TL olduğu bu koşullarda zaten besleyicilikten uzak ve yetersiz olan yemek hizmetinin öğrencileri hiçe sayarak fahiş miktarlarda artırılmasını kabul etmiyoruz.

Üniversite yönetimi hiçbir koşullarda kendi rahatından ödün vermezken günümüz koşullarında bize ödetilmeye çalışılan bedelin krizin faturası olduğunu biliyor ve reddediyoruz.

Alınan bu kararın geri çekilmesini, karar sürecine üniversitenin bileşeni olan öğrencilerin de dahil edilerek, sağlıklı ve erişilebilir fiyatlı bir yemekhane hizmetinin sunulmasını talep ediyoruz.

Ege Üniversitesi Öğrencileri”

Kızıl Bayrak/İzmir