Drama ve kitap atölyeleri gerçekleştirildi

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği, kitap ve drama atölyelerinin ilk oturumunu gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 20 Temmuz 2022
  • 19:30

Kitap okuma atölyesinin ilki N. V. Yesilyeva'nın “Yakın Çağlar Tarihi” kitabı ile başladı. Burjuva devrimler tarihi başlığı altında yapılan atölyede ilk olarak İngiliz Burjuva Devrimi, Kuzey Amerika'nın bağımsızlığı, Fransız Devrim'i ve Hindistan'ın sömürgeleştirilmesine dair anlatımlar gerçekleştirildi. Ardından yapılan tartışmalarda sanayi üretiminin gelişmesi ile birlikte tarih sahnesine daha güçlü bir şekilde çıkan burjuvazinin devrimi gerçekleştirmedeki nicel gücünü işçi sınıfını ve kitleleri harekete geçirmesi üzerine konuşuldu. Burjuvazinin iktidarı aldıktan sonra ise ilerici konumunu hızla yitirerek toplum üzerindeki baskı ve şiddeti arttırarak tarihsel gelişim karşısında gericileştiği vurgulandı.

Burjuva eğitim sisteminde anlatılan tarih ile gerçek insanlık tarihi arasında derin bir farkın olduğu, tarihin sınıf savaşımları tarihi olduğu bir diğer tartışma konusuydu. Ayrıca “proletarya” ve “küçük burjuvazi” kavramları üzerine tarihsel ve güncel bağlamda tartışmalar da gerçekleştirildi.

Kitap atölyesinin ikinci oturumunda Christopher Hill'in "1640 İngiliz Devrimi" kitabı üzerine tartışmalar gerçekleştirilecek.

Drama atölyesinin birinci oturumunda ise ilk olarak "Politik tiyatro nedir?" konusu üzerinde sohbetler gerçekleştirildi. 20. yüz yılın başından itibaren politik tiyatroya ilişkin gerçekleştirilen deneyimler üzerinde duruldu. Ekim Devrimi'nin ardından ajit-pro tiyatro biçimi olarak ortaya çıkan Mavi Gömlek Kolektifi deneyimi üzerine kısa bir anlatım gerçekleştirildi. Ardından belgesel tiyatro, epik tiyatro ve bütüncül tiyatro üzerine konuşuldu. Bertolt Brecht ile Erwin Piscator'un geliştirdiği epik tiyatronun konu başlıkları, biçimi ve amacı üzerine duruldu. "Sanat toplum içindir" anlayışının işlevi üzerinde durulmasının ardından tiyatronun kitleleri bilinçlendirmek açısından önemli imkanlar sunduğuna dair sohbetler gerçekleştirildi.

Tiyatro üzerine yapılan tartışmaların ardından drama atölyesinin ikinci kısmı olan egzersizlere geçildi. Drama egzersizlerinde ilk olarak ısınma hareketleri gerçekleştirildi, ardından ekip ruhu ve kolektifi güçlendiren ortak çalışmalara geçildi. Çeşitli drama etkinliklerinin gerçekleştirilmesinin ardından drama atölyesinin ilk oturumu sona erdirildi.

Drama atölyesinin ikinci kısmında ise, drama egzersizlerinin yanı sıra metin okuması, seslendirme ve doğaçlama çalışmaları gerçekleştirilecek.

Kızıl Bayrak / İstanbul