Dicle Üniversitesi’nde polis engeli

Dicle Üniversitesi Hukuk öğrencilerinin fakültelerinin taşınmasına karşı yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellendi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 08 Kasım 2022
  • 16:15

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin fakültelerinin taşınmasına karşı başlattığı eylemler sürüyor. 

Hukuk fakültesi önünde bir araya gelen ve rektörlüğe yürümek isteyen öğrencilerin yürüyüşü polis tarafından engellendi. Bunun üzerine belirlenen heyet Rektörle görüşmeye gitti. Eyleme destek vermek üzere kampüse gelen Diyarbakır Barosu yöneticileri de öğrenci temsilcileriyle birlikte rektörle görüşmeye gitti. 

Fakülte önünde halaylar, zılgıtlar ve sloganlarla bekleyişe geçildi.

“Mutlaka kazanacağız!”

Bekleyişin ardından basın açıklaması yapıldı. Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Baran Baymiş fakülte binasının taşınmasının Rektörlüğün “keyfi kararı” olduğunu belirtti. Söz konusu tutuma karşı verdikleri mücadelenin 9’uncu gününde olduklarını vurgulayan Baymiş sözlerine şöyle devam etti:

“Bu 9 günün 6’sında bu bahçede 40 yıldır burada hafızasıyla kültürüyle ve bunca yılın birikimiyle dimdik ayakta duran fakültemizin kapısında hep beraber bütün dünyaya örnek olabilecek tepkisel, politik bir duruş sergiledik. Burada hep birlikte yarattığımız forum ekolü sayesinde verdiğimiz mücadeleyi her geçen gün daha da büyüttük daha da anlamlı hale getirdik. Gösterdiğimiz bu duruş ve yarattığımız forum ekolü, hukukçu kimliğimizi en güzel şekilde ortaya koyarak bütün ‘engelleyici’, ‘baskılayıcı’ ve muhakkak ki ‘yaptım oldu’ zihniyetine sahip çevrelere adeta bir ders niteliğindedir. Hukuk Fakültesi öğrencileri olarak bizim tepkimiz; 40 yıllık tarihi olan fakültemizden hiçbir makul gerekçe gösterilmeden, hiçbir bileşene ve öğrencilere danışılmadan alınan kararla bunca yılın getirdiği birikimden, yarattığı kültürü ve yaşattığı hafızadan, şu an içinde olduğumuz sosyal çevreden kopartılmamızadır tepkimiz.”

Rektörlükten öğrencilerin oturma eylemleri sonrası konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya değinen Baymiş, taşınma kararının resmiyette olup olmadığının bile belirsizlik içinde olduğuna dikkat çekti.

Demokratik eylemlerinin uzlaşmaya açık olduğuna ancak Rektörlüğün tutumundan kaynaklı sürecin çıkmaza girdiğine vurgu yapan Baymiş, şunları söyledi: 

“İçi boş ehl-i hayal makamların 40 yıllık hafızamıza ve kültürümüze demokratik toplumdan uzaklaştırıcı bu şekildeki müdahalesini hiçbirimizin birer hukukçu olarak asla kabul edemeyiz. Ayrıca son olarak üniversite arazilerinin mebsuten mütenasip çevrelere peşkeş çekilmek suretiyle imara açılmasının, özelde üniversitemiz genelde ise bütün bölgemizi etkileyebilecek ekolojik sorunların görmezden gelinerek defaatle altını çizdiğimiz yaşayan kültürün ve mirasın korunması hususunun önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Türkiye’de hukukun bu kadar yozlaştırıldığı bir dönemde rektörlüğün almış olduğu antidemokratik ve bilimdışı bu karar asla kabul edilemez. Fakültemizin 40 yıldır olduğu gibi yine burada kalmasını hep beraber, göstereceğimiz dayanışma ile vereceğimiz mücadele ile sağlayacağız. Ve son olarak; kazanacağız, mutlaka kazanacağız!”