DGB ve DLB İstanbul meclisini topladı

DGB ve DLB 6 Kasım gündemiyle İstanbul meclisini topladı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 22 Ekim 2017
  • 17:13

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) ve Devrimci Liseliler Birliği (DLB) İstanbul Meclis’ini topladı. Meclis ilk olarak 6 Kasım YÖK gündemli söyleşi ile başladı. Söyleşinin açılış konuşmasında toplumsal gündemlere değinilerek OHAL ve KHK’ların yarattığı baskıcı koşullara değinildi. Toplum üzerinde artan saldırıların üniversite cephesini ise YÖK eliyle gerçekleştirildiği, YÖK’ün üniversiteler içerisindeki karakol olduğuna değinilerek YÖK’ü yaratan koşulları anlatan slayt gösterimine geçildi.

Slayt gösteriminin ardından söyleşinin ilk başlığı olan “YÖK sonrası üniversiteler” üzerinde duruldu. Gençlik hareketinin toplumsal hareketlilikten bağımsız ele alınamayacağının vurgusu yapılarak dönemsel olarak gençlik hareketlerinin tablosuna ve öne çıkarttığı taleplere değinildi. Toplumsal hareketliliğin gençlik mücadelesini ne denli etkilediğine dair ‘89-‘90 Bahar Eylemlikleri ve 2013 Haziran Direnişi örnekleri verildi.

İlk başlığın ardından “Son dönem üniversiteye dönük saldırılar” başlığına geçildi. Son dönem gençlik hareketlerinin genel tablosunun aktarımının ardından OHAL dönemiyle beraber artan baskı koşullarına değinildi. OHAL’in ilk direnişi olan İstanbul Üniversitesi direnişçisi Buse Bayram’ın direnişine ve direnişlere yönelik saldırılardan söz edildi. Üniversitelerde bizzat devlet eliyle palazlandırılan gerici çetelerin devrimcilere yönelik siyaset yasağının getirilmesi amacını güttüğü vurgulanarak, koşullar ne olursa olsun devrimci mücadeleyi üniversiteler içerisine taşımanın önemine değinildi ve “YÖK’ün yeni adımları” başlığına geçildi.

Bu başlıkta, üniversite ile sermaye arasındaki işbirliğinin pekiştirilmesi üzerinden atılan son adımlar aktarıldı. TÜSİAD’ın reform paketleri olarak sermayenin ihtiyaçlarını dile getirmesi ile başlandı. Bu doğrultuda gündeme gelen araştırma üniversitelerinden söz edildi. YÖK’ün 2015 yılında gerçekleştirmiş olduğu “Bölgesel gelişmede üniversitelerin rolü” gündemli toplantıları sonucu, “Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesi” kararı alındığı söylendi. Bu kapsamda belirlenen 10 araştırma üniversitesi sıralandı. YÖK’ün bir diğer adımının temel bilimler programı olan fizik, kimya, matematik ve biyoloji bölümlerinin İstanbul Üniversitesi’nde üstün başarı sınıfları açılması olduğu aktarıldı. Organize sanayi bölgelerinde meslek yüksekokullarının açılmasının da teşvik edileceğine değinildi.

Eğitim alanında yapılan değişiklikler gerici müfredat, sınav değişiklikleri ve sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi tartışıldı.

Söyleşinin son kısmında gençlik hareketinin geleceği konuşuldu. Önceki konuşmalarda ‘60’lı yıllardan bu yana bir tablo çizilmişti. Bu baskı ve zorbalık döneminde yapılması gerekenin zor dönemin aşılma iradesini ortaya koyabilmek olduğu vurgulandı.

Söyleşinin ardından meclise geçildi. İlk olarak siyasal gündemler tartışıldı. Ortadoğu’da ki kirli savaşın son durumunun aktarılıp değerlendirilmesinin ardından Türkiye gündemleri üzerinde duruldu. Müftülük yasası, Helin Palandöken’in katledilmesi, Nuriye ve Semih’in açlık grevi direnişi tartışıldı.

Bir MLB’linin önerisi ile Helin Palandöken’in ailesine ziyaret yapılması planlandı.

Meclis, 23 ve 24 Ekim’de yapılacak olan film gösterimlerine çağrıyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER