İstanbul DGB, okuma atölyelerinin ilk oturumunda Komünist Manifesto kitabını tartıştı.
Sunumda ilk olarak, Komünist Manifestosu’nun yazılış amacı ve misyonuna ilişkin bir anlatım yapıldı. Komünist Manifesto’nun yazıldığı dönemin mevcut koşulları ve 1848 devrimleri üzerine tartışıldı. Kapitalizmin gelişmesi ile birlikte Avrupa’da gerçekleşen burjuva devrimleri üzerine kısa bir anlatım ve Marx’ın materyalist felsefesi üzerine vurgular yapıldı.
Ardından proletaryanın iktidarı ele geçirmesi üzerine SSCB ile bağlantısı kurularak örneklendirmeler yapıldı. Egemen sınıf olan burjuvazinin işçi sınıfı üzerindeki sömürü ve baskısına son verilmesi için proletaryanın tarihsel devrimci görevleri üzerinde duruldu. Burjuvazinin aile, milliyet, din vb. “kutsal” atfedilen tüm değerleri kendi sefil sınıf çıkarlarına göre şekillendirmesinden bahsedildi. Devamında, “artı değer” kavramı üzerinden güncel örnekler verilerek tartışmalar yapıldı. Komünist Manifesto’nun halen tüm güncelliğini koruduğunun altı çizildi.
Ayrıca “burjuvazi”, “proletarya” ve “küçük burjuvazi” kavramlarının anlamı üzerine tartışmalar yürütüldü. Kitap sunumunun ardından yöneltilen sorulardan hareketle “sınıf bilinci” üzerine sohbet edildi. Bu kapsamda Greif Direniş’inin işçi sınıfı hareketindeki yeri ve önemi üzerinde duruldu.
Kitap atölyesinin ikinci oturumunda ise, “Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm” kitabı ele alınacak ve tartışılacak.
Kızıl Bayrak / İstanbul