DGB İstanbul Meclisi toplandı

Devrimci Gençlik Birliği Yeni Dönem İstanbul Meclisi toplandı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 23 Eylül 2018
  • 18:40

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte Devrimci Gençlik Birliği (DGB) İstanbul Meclisi toplandı. Canlı tartışmaların olduğu mecliste geçmiş dönem değerlendirilirken yeni döneme yönelik politikalar belirlendi.

Öncelikle geçen dönemin ‘üniversitelerin bölünmesi’ saldırısına karşı gençliğin gerçekleştirdiği eylemliliklerle bitirildiğine değinilerek başlayan meclis toplantısında, yeni eğitim yılına devletin yeni saldırılarıyla girildiği belirtildi. Devamında; içinden geçilmekte olunan siyasi atmosfer değerlendirildi, güncel siyasi olaylara dair şu noktalar üzerinde duruldu:

“Geçmekte olduğumuz dönem, dünya genelinde büyük bir ekonomik krizin yaşandığı, bu krizin siyasi, sosyal vb. çok boyutlu olarak hayat bulduğu bir süreçtir. Krizin yaratıcısı olan patronlar, krizin faturasını işçi ve emekçilere ödettirmenin peşindedir. Krizin faturası işçilerin karşısına işten atılmalarla, maaşların ödenmemesiyle, hakların gasp edilmesiyle,  temel tüketim maddelerine gelen zamlarla, elektik, su, doğalgaza gelen zamlarla çıkarılıyor. Hakları gasp edilen işçilerin buna karşı tepkileri yükselirken, işçiler çeşitli eylemler gerçekleştiriyor. Bugün Flormar işçileri, Cargill işçileri, Mercedes işçileri, 3. havalimanı işçileri haklarının gasp edilmesine karşı, insanca yaşamak ve çalışmak için eylemler gerçekleştiriyor. Ekonomik kriz toplumda büyük bir öfke biriktiriyor. Çocuğuna pantolon alamadığı için bu toplumda babalar intihar ediyor. Diğer yandan yaşanan ortak sorunlara karşı işçiler birleşmesin diye yozlaşma toplumda yaygınlaştırılarak çürüme arttırılıyor. Bu dönemde çocuk istismarı olaylarının, kadına yönelik taciz tecavüz olaylarının artması tesadüf değildir. Suni gündemler oluşturularak (idamın gelmesi vs.) işçilerin bilinci topyekün dumura uğratılmaya çalışılıyor”.

Tartışmaların devamında işçi ve emekçi çocukları olarak gençliğin de bu krizlerden payına düşeni aldığı üzerine konuşuldu. Okulların açılmasıyla birlikte yurtların ücretine, yurt ve okul yemeklerine zam yapıldığı, kağıda gelen zamdan dolayı eğitim materyallerinin pahalandığı ifade edildi. Bugün işçilerin çocuklarının okumanın yanında geçimini sağlamak için aynı zamanda çalışmak zorunda kaldığı vurgulandı. Eğitimin kapitalist sistemin ihtiyaçlarına göre şekillendirildiği belirtilirken, ihtiyaç olan mesleklerin ön plana çıkarıldığı ifade edildi. İşsizliğin yüzde 30’lara vardığı, gençliğin geleceksizlik kaygısının yüksek olduğu üzerinde duruldu. Diğer yandan dindar ve kindar nesil yaratma hedefiyle sorgulamayan, biat eden bir toplum yaratmak için de sermaye devletinin kollarını sıvadığına dikkat çekildi. Yeni dönemle birlikte yasada yapılan değişiklikle karma eğitimin kaldırılmak istendiği ifade edilerek devletin asıl amaçları üzerinde duruldu. Ancak ‘60’lardan, ‘70’lerden bu yana devletin saldırılarına rağmen gençliğin toplumsal sorunlara duyarlı olduğu, toplumun dinamik bir kesimini oluşturduğu vurgulandı.

Konuşmaların ikinci kısmında gençliğe dönük çok yönlü saldırılara karşı neler yapılabileceği üzerine tartışma gerçekleştirildi. Yaşanan sorunlara karşı gençliği mücadeleye çekmenin yol ve yöntemleri üzerinde duruldu. Her üniversite ve fakültelerin genel ve özgün sorunlarına dair uygun araçlar oluşturularak gidilmesi gerektiği, siyaset yasağının hâlâ güncel olduğu bu dönemde gençliğe ‘ayaklı bildiri’ şeklinde gidilerek gençliği politikleştirmek gerektiği kararlaştırıldı. Üniversitelerde gençlerin yaşadıkları sorunları tartıştığı, sorunlara dair çözüm ürettiği üniversite, fakülte meclislerinin oluşturulması kararlaştırılarak bu dönem gençlik içerisinde bir örgütlenme seferberliği yaratılması üzerinde duruldu. Belli zaman aralıklarıyla DGB İstanbul Meclisi’nin toplanması kararı alınarak toplantı sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER