Ondan fazla üniversitenin bölünerek yeni üniversitelerin kurulmasına ilişkin tasarı bugün mecliste görüşülürken, İstanbul Üniversitesi (İÜ) bileşenleri Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirdikleri açık hava dersi ile eylemlerini bugün de sürdürdü. Eyleme Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) öğrenciler, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Eğitim Sen üyeleri de katılarak dayanışma gösterdi.
Eylem için saat 12.30’da Beyazıt Meydanı’nda toplanıldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı ve İÜ’nün seçilmiş rektörü Raşit Tükel eylemin açılış konuşmasında, bölünmenin üniversite bileşenlerinden habersiz biçimde yıllardır tartışılarak değerlendirildiğine tepki gösterdi. Bölünmenin hiçbir geçerli gerekçesinin olmadığını ifade eden Tükel, bölünmeye gerekçe olarak öğrenci sayısının çokluğunun gösterilmesine karşı, dünyada daha kalabalık öğrenciler barındıran üniversiteler olduğunu aktardı.
Tükel’in konuşmasının ardından açık hava dersinin ilk sunumunu “Akademisyen yetiştirmede çok disiplinli çalışmaların önemi” konusuyla Prof. Dr. Tamer Demiralp yaptı. Önder sunumunda çeşitli bölüm ve disiplinlerin birlikte çalışmasının bilimsel çalışma açısından önemine değinerek, üniversitelerin bölünmesi tasarısının doğru olmadığı vurgusunu yaptı.
İkinci sunumu “Katılımcı üniversite kavramı ve üniversitede karar alma süreçleri” konusuyla Doç. Dr. Esra Arcan gerçekleştirdi. Arcan sunumunda Türkiye’de üniversitelere dair karar alma süreçlerinde yetkinin yüzde yüzünün devlette olduğuna, hiçbir demokratik mekanizmanın olmadığına dikkat çekti. Tepeden inme dayatılan kararlarla üniversite üzerinde düzenlemeler yapıldığını vurguladı, dünyadan çeşitli örnekler verdi.
“Yüz binleri ilgilendiren konuda deneme olmaz”
Sunumların ardından üniversitelerin bölünmesini savunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç’a cevap olarak Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi (HAYEF) öğrencilerinin hazırladığı metin okundu. Saraç’ın “İstanbul Üniversitesi’ni bölerek yeni bir model deniyoruz” açıklamasına atıf yapılan açıklamada, yüz binlerce öğrenciyi ilgilendiren bir konuda “deneme” yapmanın hiçbir bilimsel yanının olmadığına dikkat çekildi. İÜ’nün eğitim kalitesine ilişkin sorunların öncelikli olarak İÜ öznelerinden toplanacak veriler doğrultusunda bilimsel olarak ortaya konulması, bunun üzerine tartışmaların yapılacağı bir süreç işletilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada, tepeden inme düzenlemeye tepki vurgulandı.
Metnin okunmasının ardından İÜ bileşenleri adına başka bir açıklama daha okundu. Bu açıklamada da düzenlemenin tepeden inme olmasına tepki öne çıktı. Ardından eylem sonlandırıldı ve kitle sloganlarla alandan ayrıldı.
Eylem sırasında “Yaşasın öğrenci dayanışması!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Üniversiteme dokunma fakülteme dokunma!”, “Üniversiteler bizimdir bizim kalacak!” sloganları atıldı.
Kızıl Bayrak / İstanbul