Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyım rektör atamalarına karşı “özerk ve demokratik üniversite” talebiyle direniş 293 gündür sürüyor.
Kuzey Kampüs’te toplanan öğrenciler dünkü polis saldırısını protesto etti. Boğaziçi Öğrenci Meclisi adına okunan basın açıklamasında polis saldırısı anlatılarak şu ifadelere yer verildi:
“Sıra arkadaşlarımızı hapseden ve yalnızca kendi iktidarınızı koruyan hukukunuzu tanımıyoruz. Bizler bir grup azınlık değil haklı itirazlarını hep beraber haykırmaktan çekinmeyen ve meşru talepleri için mücadelede ısrarcı olan binlerce öğrenciyiz. Yönetme iddiasında bulunduğu üniversite bileşenlerinin hiçbiri tarafından kabul görmeyen, meşruiyeti olmayan kayyum Naci İnci’dir. Bizler biliyoruz ki direnişimiz Boğaziçi’nin sınırlarını aşıyor. İradesine sahip çıkanlar yalnızca öğrenciler değil, bizler kayyum düzenini kabul etmeyen herkesle ortak bir mücadele hattında buluşuyoruz.”
Açıklamada 10 aydır sürdürülen mücadelenin siyasi iktidarın politik vesayetine kurban etmeyeceklerinin altı çizilerek şunlar ifade edildi:
“Siyasi iktidarın okuldaki gölgesi kayyum her geçen gün kendinde daha sert müdahale etme cüretini buluyor. Ancak okulumuzu, mahallemizi polis ordularıyla işgal edenler, bizleri kendi kampüsümüzde işkenceyle gözaltına alanlar, yalnız muktedirleri koruyan kanunlara dayanarak arkadaşlarımızı tutsak edenler, haklı mücadelesinde ısrar edenleri defaatle hedef gösterenler bilsinler ki hiçbirimiz omuz omuza mücadelemizde geri adım atmayacağız.”
Açıklamada son olarak talepler şu şekilde sıralandı:
“Bir kere daha söylüyoruz, Berke ve Perit’in yanındayız, onların bıraktığı yerden mücadeleye devam ediyoruz. Şimdi daha gür bir sesle taleplerimizi yineliyoruz:
1-Tutuklu yargılanan ve eğitim hakları engellenen sıra arkadaşlarımız berke, perit ve dün gözaltına alınıp bugün savcılığa çıkarılan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın,
2-Başta Naci İnci olmak üzere kayyum kadro ve tüm kayyumlar derhal istifa etsin.
3-Hukuksuzca yargılanan tum arkadaslarimizin dava surecleri sonlandırılsın.
4-Üniversite rektörleri, üniversitelerin tüm bileşenlerinin dahil olduğu bir seçim ile belirlensin.
5- Okulumuza açılmaya çalışılan kayyum fakülte kararları geri çekilsin.
6- Usulsüzce kapatılan BÜLGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’ne kulüp statüsü geri verilsin.
7- CİTÖK ofisini fiilen durdurmaya yönelik tüm kararlar geri çekilsin.
8- Kampüslerimizi abluka altına alan polis okulu terk etsin.
9- Bir darbe kurumu olan Yüksek Öğretim Kurumu kapatılsın.
10- LGBTİ+ öğrenciler ve tüm LGBTİ+ların temel insan hakları ve anayasal hakları tanınsın.
11- Dersleri iptal edilen tüm hocalarımız görevlerine iade edilsin ve sözleşmeleri derhal yenilensin.”
Açıklamanın ardından Kuzey Kampüs’te kayyımlara karşı birleşik mücadelenin tartışılacağı öğrenci forumu yapıldı.