Berke ve Perit hakim karşısında

Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım rektöre karşı başlayan direnişlere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan ve tahliye edilen Berke Gök ve Perit Özen bugün yeniden hakim karşısına çıktı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 21 Mart 2022
  • 15:55

Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım rektöre karşı başlayan direnişlere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan ve 8 Ocak'ta tahliye edilen Berke Gök ve Perit Özen bugün yeniden hâkim karşısına çıktı. Hâkim ve sanık avukatları arasında tartışma çıktı, salona polis girdi.

Duruşmanın başında tarafların bir araya getirilmemesine karşı çıkan avukatlar, adli kontrollerin kalkması talep etti. Avukat Ömer Kavili, kayyum Rektör Naci İnci’nin duruşmaya katılmasını talep ederken, “Şikayetçi olmadan adil duruşma yapılamaz” dedi. Usule ilişkin aykırılıkları sıralayan Kavili “Bugün bu duruşmayı açma yetkiniz yoktur. Çünkü rektörü buraya davet etmediniz” diye konuştu.

Hâkim salonu terk etti

Mahkeme heyeti itirazların alındığını belirtse de sorguya geçeceğini belirtti. Hâkim, talebin karşısında karar verilmemesinin hukuksuz olduğunu belirten avukatların salon dışına alınmasını istedi.

Avukatların salonu terk etmemesi üzerine hâkim salonu terk etti. Resmi bir karar olmadığı için izleyiciler ve avukatlar salonu boşaltmadı. Bunun üzerine mahkeme salonuna çok sayıda çevik kuvvet polisi girdi. Ayrıca Güvenlik amiri ve sivil şube amiri, hakimle görüşmek üzere içeri girdiler. Yaşanan arbedede milletvekilleri araya girdi; Naci İnci’nin avukatları, öğrencilerin avukatlarıyla ve izleyicilerle tartıştı.

Baro avukat atamayı reddetti

Hâkim duruşmada yer alan avukatların azledilmesine ve barodan yeni avukat atanmasına karar verdi. Hâkimin İstanbul Barosu’ndan yeni avukat talep etmesinin ardından İstanbul Barosu bu kararı reddetti. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun, hâkim ile görüşeceği belirtildi.

Öte yandan salona geri dönmeyen hakim yeniden avukatların salondan çıkarılmasını istedi. Hakim duruşmaya ara verdiğini ve duruşmaya gelmeyen öğrenciler hakkında yakalama kararı çıkaracağını duyurdu. Kararlara tepki gösteren avukatlar ise salondan çıkmayı reddetti.