Barınma eylemleri devam ediyor

İzmir'de nöbet tutulan alanda basın açıklaması yapılırken, İstanbul'da vapurda eylem yapıldı. Antalya'da nöbet eylemine aileler destek verdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 29 Eylül 2021
  • 11:05

Barınma eylemi yapan öğrenciler polis saldırısı gerçekleşmişti. Saldırının ardından dün gece de eylemler sürdü. İzmir’de nöbet tutulan Buca Hasanağa Bahçesi’nde basın açıklaması yapılırken, İstanbul’da vapurda eylem yapıldı. Antalya’da ise nöbet eylemi gerçekleştirildi.

“Banklarda kalanlarız saraylarda kalanlardan haklarımızı söke söke alacağız”

İzmir Üniversite Dayanışması’nın çağrısı ile bir araya gelen üniversiteliler barınmanın bir hak olduğunu ve haklarını alıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladılar.

Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Ezgi Sayın gözaltı saldırısına değinerek şunları ifade etti:

“Bizleri ‘127 kişi’ diyerek sayılara indirgeyenler bilmelidir ki; bizler 127 kişi değiliz, üniversite kazansa yurt bulamayan, şans eseri yurt çıksa çalışmak zorunda olan, yatacak – kalacak yeri olmayan en az 7 milyon üniversiteliyiz. Pandemi sürecinde niteliksiz online eğitim ile yüz yüze bırakılmış olan bizler şimdi de barınma sorunları ile karşı karşıyayız. 650 TL neyinize yetmiyor diyenlere karşı bizler memleketin farklı yerlerinde sokaklarda kalan üniversitelileriz. Gözaltı, işkence ve baskılara karşı birlikte mücadele edersek kazanabileceğimizi biliyoruz. Buradan bir kez daha yineliyoruz. Bu sorun sadece burada fiziki bulunan bizlerin değil milyonlarca üniversitelinin sorunudur ve birkaç otel açmak gibi göstermelik sözde çözümler ile çözülemez. Bizler kiralara üst sınır getirilmesini, KYK yurtlarının arttırılmasını, yurt ücretlerinin düşürülmesini ve bursların arttırılmasını istiyoruz. Ve bu taleplerimizi gözaltı, hedef gösterme ve işkencelere rağmen yükseltmeye devam edeceğiz. Bugün bu ablukaya karşı yeniden söyleyelim: Banklarda kalanlarız saraylarda kalanlardan haklarımızı söke söke alacağız.” 

Vapurda battaniyeli eylem

İstanbul’da Yurtsuzlar’ın çağrısı ile vapurda eylem yapan öğrenciler “Barınma en yaşamsal en temel haklarımızdan biridir” dedi. Önceki gün darp edilerek gözaltına alındıklarını hatırlatan üniversiteliler iktidarın görevinin üniversitelileri hedef göstermek değil sorunları çözmek olduğunu hatırlattı.

Antalya’da barınma nöbeti

Öğrenci Sendikası’nın çağrısı ile Antalya’da nöbet eylemi gerçekleştirildi. Nöbetin 8.gününde eyleme katılanlar “barınamıyoruz” , “özel değil devlet yurdu” , “bu kiraları nasıl ödeyeceğiz” dövizleri taşıdı. Aileler de “çocuklarımız yalnız değildir” döviziyle eyleme destek verdi.