Aydın Ilgaz'a...

Aydın Ilgaz Çınar Yayınları aracılığıyla edebiyata önemli katkılar sundu, çeşitli etkinlik ve söyleşiler ile Rıfat Ilgaz'ın eserlerinin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 21 Aralık 2022
  • 19:30

Babası Rıfat Ilgaz ile birlikte Çınar Yayınlarını kuran, yaşamını babasının vefatının ardından Rıfat Ilgaz'ı anlamaya ve anlatmaya adayan Aydın Ilgaz 82 yaşında hayata gözlerini yumdu. Aydın Ilgaz Çınar Yayınları aracılığıyla edebiyata önemli katkılar sundu, çeşitli etkinlik ve söyleşiler ile Rıfat Ilgaz'ın eserlerinin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadı.

***

Aydın Ilgaz'la yakın zamanda gerçekleşen 39. Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı'nda tanıştım. Açıkçası orada olacağını ve babası adına eserlerini imzalayacağını bilmiyordum. Stant başında kitapları imzalayan Aydın Ilgaz'ı gördüğümde yanına giderek üniversitede gerçekleştirdiğimiz kitap okumalarında Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıf eserlerini toplu bir şekilde okuduğumuzdan, kitap ve film arasındaki köklü farklılıkların kitabı okuyan herkesi çok etkilediğinden bahsettim. Öyle ya, kitapta anlatılan zengin-fakir ayrımı, eğitim sistemine ilişkin eleştiri, öğrenciler arasındaki dayanışma ruhunu Hababam Sınıfı filmlerinde bizlere gösterilmiyor. Rıfat Ilgaz da filmlerin ardından verdiği birçok röportajında bu durumdan kaynaklı duyduğu rahatsızlığı ve sitemini belirtiyordu. Aydın Ilgaz çok mutlu olarak çalışmalarımızı içtenlikle tebrik etti ve başladı anlatmaya... Rıfat Ilgaz'ın eserlerinin usulsüz bir şekilde çalınıp piyasa dizileri haline getirilmesinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti ve açılan dava süreçlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Onun eleştirisi, piyasa dizilerinin hiçbir alt metninin olmamasına, gerçek hayata ve insanların sorunlarına dokunmamasınaydı. Diziler aracılığıyla yaratılan yoz kültüre, gençliğin dejenere edilmek istenmesine çok kızıyordu. O kadar anlaşılır bir sitemdi ondaki. Zira Rıfat Ilgaz'ın tüm eserleri gerçeklere yani işçilerin-emekçilerin yaşamlarına, hayattaki asıl sorun olan zengin-fakir çelişkisine, dayanışma ruhuna dayanıyor. Üstelik Rıfat Ilgaz tüm bu anlatılarını özellikle çocuklara yönelik yapıyordu. Sohbetimizin sonunda Aydın Ilgaz “Sizin gibi direngen gençlerin mutlaka okumasını isterim” diyerek, Rıfat Ilgaz'dan “Sarı yazma” kitabını önerdi.

***

Edebiyat çok önemli bir alan. İnsanlara ulaşabilmenin, derdimizi anlatabilmenin en güzel araçlarından biri. Emekçilerin yorulmaz kalemi olabilmek ve bu yoldan yürüyerek sanatçılarımızı okuma, okutma çabasına girmek önemli bir yerde duruyor.

Aydın Ilgaz'ı saygıyla anıyorum. Rıfat Ilgaz'ı okumaya okutmaya devam edecek, Aydın Ilgaz'ın çabasını sürdüreceğiz…

İstanbul'dan bir üniversiteli