Adana ve İzmir’de YÖK protestosu

Adana ve İzmir’de Gençlik Örgütleri 6 Kasım YÖK’ün kuruluşunu protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 06 Kasım 2022
  • 20:00

6 Kasım YÖK’ün kuruluşu 41. yıl dönümünde İzmir ve Adana’da gençlik örgütleri tarafından protesto edildi.

Adana’da Duygu Kafe önünde gerçekleştirilen eylemde “YÖK’e, genelgelere karşı üniversiteliler direnişte!” şiarlı pankart taşındı. Yapılan açıklamada üniversitelerin polislerle doldurulduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Demokratik üniversite mücadelesi yürüten öğrenciler faşist çeteler tarafından sürekli saldırılarla karşı karşıya kalıyor. YÖK üniversitelere vurulmuş bir prangadır. YÖK üniversiteli gençliğin etrafına çevrilmiş bir tel örgüdür. Bizler polisi, YÖK’ü, kayyım rektörü ve bu dönemin başında ‘barınma sorununu ortadan kaldıracağız’ diyerek getirdikleri genelgelere karşı mücadeleye devam edeceğiz. Kuşkusuz ki bugün yayınladıkları genelge daha fazla soruşturma, daha fazla öğrencinin mağdur edilmesi, daha fazla baskı, daha fazla kulübün kapatılmasından başka bir şey değildir. Biz 41 yıldır sokaklarda her 6 Kasım’da haykırıyoruz. YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”

Eylem sloganlarla sona erdi.

“Gençlik biat etmeyecek!”

İzmir’de ise Alsancak’ta bulunan ÖSYM önünde yapılan eylemde “Gençlik biat etmeyecek! YÖK, Saray gidecek!” yazılı pankart taşındı.

Gençlik örgütleri adına yapılan konuşmada 12 Eylül faşist darbesinin ürünü olan YÖK’ün bilimsel, özgür akademiye ket vurmak için kurulduğu hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

YÖK, üniversitelerde egemen sınıfın çıkarlarını korumuş üniversitelerin kapısını sermayeye açmıştır. Bugün YÖK tamamen Saray yönetiminin kuklası olmaya devam ediyor. AKP iktidarı senelerdir üniversitelerimize saldırıyor, topluluklarımızı kapatıyor, etkinliklerimizi yasaklıyor, hocalarımızı KHK’larla ihraç ediyor. Üniversitelerimiz kadın düşmanı LGBTİ+fobik politikalarla yönetilmeye çalışılıyor. Bu baskı politikalarını da geçtiğimiz aylarda çıkarılan uydurma genelge ile meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Biz bu genelgeyi de hukuksuz soruşturmaları da YÖK’ü de Saray iktidarını da tanımıyoruz.

Bizi açlığa, yoksulluğa, geleceksizliğe mahkûm etmek isteyen iktidara karşı üniversite gençliği olarak bulunduğumuz her yerde özgür, demokratik üniversite mücadelemizi yükseltmeye, söz yetki karar üniversite bileşenlerine demeye devam edeceğiz. Bizlere dayatılan karanlığa karşı umutsuzluğa kapılan sıra arkadaşlarımıza sesleniyoruz: Yalnız değiliz! Çaresiz değiliz!”

Mücadele çağrısı yapılan eylem sloganlarla sona erdi.