“16 Mart'ı unutma unutturma!”

Üniversiteli gençlik örgütleri, bugün yaptıkları eylemlerle 16 Mart katliamlarını unutmayacaklarını ve hesabını soracaklarını haykırdılar.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 15 Mart 2013
  • 15:58

16 Mart Beyazıt ve Halepçe katliamlarını unutturmamak için Ekim Gençliği, DÖB, DAF, ÖEP, SDH, Devrimci Gençlik ve TÜM-İGD bugün eylemdeydiler. Gençlik örgütleri her iki katliamda da devletin rolüne dikkat çektiler.

Edebiyat Fakültesi önünden “Beyazıt, Halepçe... Katil devlet hesap verecek!” pankartıyla yolu trafiğe kapatarak Beyazıt Meydan’ına yürüyen öğrenciler, yürüyüş boyunca “16 Mart'ı unutma unutturma!”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!” sloganlarını haykırdılar.

Beyazıt Meydanı'nda gençlik örgütleri adına açıklama yapan Mercan Doğan, “Beyazıt ve Halepçe katliamlarının faili devlet hesap verecek” diyerek başladığı açıklamada Beyazıt ve Halepçe arasındaki bağlantıya dikkat çekip şunları ifade etti: “10 yıl arayla gerçekleşen bu iki katliam, imha, inkar ve baskı politikalarına karşı mücadele edenleri yıldırmak, yıpratmak ve yok etmek için gerçekleştirilmiştir.”

Devletin katliam geleneğinin bugün de kendini gösterdiğini ifade eden Doğan, Şerzan Kurt’u, Aydın Erdem’i, Uğur Kaymaz’ı, geçtiğimiz ay panzerle ezilen Şahin Öner’i ve Paris'te katledilen 3 Kürt kadını hatırlattı.

Senelerdir devam etmekte olan katliamlar devlet için olağanlaşmıştır” diyen Doğan, Roboski katliamına dikkat çekerek şunları söyledi: “Devletin bu katliamcı geleneği on yıldır AKP taşeronluğuyla sürerken bu katliamcı politikalar, kapitalizmin kendini belirginleştirmek istediği tüm alanlarda şiddetli bir şekilde kendini var etmektedir.

Doğan, açıklamada devletin gerçekleştirdiği katliamların unutulmadığını ve unutturulmayacağını belirterek “unutmadık çünkü katledilenlerin mücadelesini büyütmeye devam ediyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından tekrar kortej düzeni kurulup Beyazıt Katliamı’nın yaşandığı Eczacılık Fakültesi önüne geçildi. Eczacılık fakültesi önüne katliamda ölenlerin resimleri asılırken Beyazıt ve Halepçe katliamında ölenler için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından hep birlikte söylenen 16 Mart marşı ile eylem bitirildi.

 

Gençlik Federasyonu’ndan eylem

Gençlik Federasyonu da Beyazıt'ta yaptığı eylemle 16 Mart Katliamı’nda şehit olan devrimcileri andı.

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önüne yürüyüşle gelen Federasyon üyeleri, “Hatice Özenler'den Hasan Selimler'e Dev-Genç'i bitiremezsiniz! 16 Mart'ın hesabının soracağız!” pankartı ve kızıl bayraklar taşıdılar. “Katil devlet hesap verecek!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!”, “16 Mart şehitleri ölümsüzdür!”, “Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz!” sloganlarının atıldığı eylemde ilk olarak basın açıklaması okundu.

Açıklamada, '78'de 7 öğrencinin polis ve faşistlerin işbirliği ile öldürüldüğü, katillerin ise halen yargılanmadığı ve cezalandırılmadığı belirtildi. Katliamların ve saldırıların halen devam ettiğine işaret edilerek, Gençlik Federasyonu üyelerine yönelik baskın ve gözaltılara vurgu yapıldı.

Eylemde yapılan saygı duruşunun ardından, söz Şair Ruhan Mavruk'a verildi. Mavruk, katliamların ve darbelerin emperyalizmin hayata geçirdiği politikalar olduğunu, halkın değil uluslararası sermayelerin iktidarları seçtiğini belirterek, sanatçılar olarak mücadeleden uzak durulmaması gerektiğini vurguladı. Mavruk, Lenin'in “Kapılara gidin mutlaka açılacaktır” sözlerini hatırlatarak, toplumun içerisinde olmaya devam edeceğini belirtti ve 'Gitme' isimli şiirini okudu.

Eylem, hep birlikte okunan marşların ardından, 16 Mart şehitlerinin yaşamını yitirdiği yere 7 karanfil bırakılarak sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER