Yunanistan’da 1 Mayıs

Yunanistan’da bu yıl 1 Mayıs Paskalya tatiliyle çakıştı. Bunu gerekçe gösteren hükümet, 1 Mayıs tatili ve kutlamasını 7 Mayıs’a ertelediğini ilan etti. Buna karşın 24 saatlik bir greve çıkan bazı sendikalar, grevi 1 Mayıs eylemine çevirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2024
  • 11:29

Yunanistan’da bu yıl 1 Mayıs Paskalya tatiliyle çakıştı. Bunu gerekçe gösteren hükümet, 1 Mayıs tatili ve kutlamasını 7 Mayıs’a ertelediğini ilan etti. Buna karşın 24 saatlik bir greve çıkan bazı sendikalar, grevi 1 Mayıs eylemine çevirdi.

İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(ADEDY) ile diğer sendika ve emek örgütleri, Yunanistan Parlamento binasının bulunduğu Syntagma Meydanı'na miting çağrısı yaptılar. Ülkenin birçok kentinde 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirildi. Geçen yıla oranla katılımın Paskalya tatili dolayısıyla azaldığı gözlemlenirken 7 Mayıs’ta da 1 Mayıs eylemi gerçekleştirilecek.

GSEE’nin “İşçi Bayramı ertelenen bir tatil değil, bir grevdir!” başlıklı açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Her sekiz saatte bir, her yerde hak arama mücadelesi sürüyor! Barış, demokrasi, adalet, onur, eşitlik, işçi haklarına saygı ve emek kazanımları için mücadele ediyoruz. Her geçen gün, hızla artan yaşam, konut ve enerji maliyetlerinin sonuçlarıyla karşı karşıyayız.”

İşçilerin eylemliliği 1 Mayıs'ta ve 21 Mayıs'ta 24 saatlik grevle devam edecek!” açıklaması yapan ADEDY ise taleplerini şöyle sıraladı:

“Maaşlara %10 zam, %2 işsizlik vergisinin kaldırılması, 1200 Euro'ya kadar olan maaşlardan vergi alınmaması, tehlikeli ve sağlıksız işler bütçesinin artırılması ve uzatılması, başta sağlık, eğitim, sosyal güvenlik vb. olmak üzere kamuya ihtiyaç duyulan kadrolu personelin alınması,  kamu kurum ve kuruluşlarının özelleştirilmesinin durdurulması!"

Gemiler limanlara bağlandı

Panhellenic Denizcilik Federasyonu, GSEE'nin 24 saatlik grevine katılarak gemileri 1 Mayıs'ta limanlarda bağlı tuttu. 

Tren seferlerinde iptal ve değişiklik

Panhellenic Demiryolları ve Sabit Raylı Araçlar Federasyonu oybirliğiyle 24 saatlik greve katılmaya karar verdi. Hellenic Train ve banliyö dahil olmak üzere demiryolu ağı genelindeki güzergahlarda grevden dolayı sefer iptalleri ve değişiklikleri yapıldı.

Bu yılki 1 Mayıs’ın ana gündemini mevcut hükümetin işçilere dayattığı 6 günlük ve 8 saatten fazla olan esnek çalışma saatleri, düşük ücretler ve hak gaspları oluşturdu. Ayrıca İsrail’in Filistin halkına uyguladığı soykırım politikası ve Avrupa’nın tamamında yükselen faşist ve göçmen düşmanı politikalarla mücadele de mitingin temel gündem maddeleri arasında yer aldı

Mitinge en yoğun katılımın sendikalar ile Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) tarafından sağlandığı gözlemlendi. Çok sayıda antifaşist ve göçmen örgütü de 1 Mayıs eylemlerine katıldı.