“Yemen’de ABD yapımı bir trajedi”

New York Times gazetesi, ABD’nin Suudi Arabistan’a sattığı silahlarla Yemen’de sivillerin öldürüldüğüne ilişkin bir haber yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Aralık 2018
  • 21:13

New York Times gazetesi, “Yemen’de ABD yapımı bir trajedi” başlıklı haberinde, ABD’nin Suudi Arabistan’ın başını çektiği gerici koalisyonu desteğini ve Yemen’in yıkıma uğratılmasındaki rolünü ele aldı.

Eylül 2016 tarihinde Yemen’deki Arhab bölgesinde düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitiren sivillerin hikayesi üzerinden kurgulanan haberde, hava saldırısında kullanılan ve ABD’de üretilen mühimmatın izi sürülüyor.

Suudi Arabistan’ın Mart 2015’te Yemen’i bombalamaya başladığı ve fabrikalar, yollar, köprüler, hastaneler, kuyular, cenazeler, düğünler, içerisinde çocukların olduğu okul otobüslerini hedef aldığı belirtilen haberde Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre Yemen’de gerçekleşen yaklaşık 18 bin sivil ölüm ve yaralanmasının yaklaşık 11 bininin nedeninin tek başına hava saldırıları olduğu belirtiliyor.

“ABD Yemen ablukasına destek, Suudilere silah verdi”

Yemen’e dönük abluka nedeniyle milyonlarca kişinin açlık çektiği, 5 yaşın altındaki 85 bin Yemenlinin açlıktan öldüğü ve Yemen’in 22 bölgesinden 21’inde kolera salgını görüldüğü hatırlatılan haberde, Suudi Arabistan’a destek veren ABD’nin 2015’te bölgeye bir uçak gemisi, bir güdümlü füze kruvazörü ve 7 savaş gemisi göndererek ablukayı sıkılaştırdığı ifade edildi. ABD’nin Suudilere milyarlarca dolarlık yüksek teknoloji askeri malzeme de sattığı ifade edilen haberde, Obama döneminde Suudilere 1.29 milyar dolarlık güdümlü bomba satıldığı, durdurulan satışların Trump ile birlikte sürdürüldüğü kaydedildi.

Haberde ABD’nin 2010 yılından geçtiğimiz yıla kadar Suudi Arabistan’a sattığı silahların dökümüne de yer verildi. Buna göre Suudi Arabistan’a 30 F-15 uçağı, 84 savaş helikopteri, 110 havadan yere seyir füzesi ve yaklaşık 20 bin güdümlü bomba satıldı.

Sivillere atılan bombalar ABD’den

Yemen’deki bir doktorun günlük çalışması üzerinden, hava saldırıları nedeniyle yaralılarla dolup taşan hastanelerde eldiven ve maske gibi en basit ekipmanın dahi yokluğuna da değinilen haberde, Arhab bölgesinde kuyu açan sivilleri hedef alan ve tekrarlanan hava saldırısında onlarca kişini öldüğü, onlarcasının da yaralandığından bahsediliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) bir görevlinin saldırıdan 2 ay sonra Arhab’a giderek bombaların kalıntılarını incelediği aktarılan haberde, bombanın Teksas Garland’daki General Dynamics fabrikasında, güdüm aygıtınınsa Arizona’da Raytheon şirketi tarafından üretildiğinin ortaya çıktığı belirtildi.